Svenskar bör endast köpa fem nya klädesplagg om året

Svenskar bör inte köpa mer än fem nya klädesplagg per år – men köper ändå i genomsnitt 25 plagg. Här ger Tiktok-profilen Frida Jernspets och tv-profilen Clara Henry sin syn på uppmaningen.

Naturskyddsföreningen rekommenderar att svenskar endast köper fem nya klädesplagg per år för att minska miljöpåverkan, men genomsnittet ligger på 25 plagg per år, vilket ordföranden kallar för ett “slit och släng-mode”.

Tv-profilen Clara Henry stödjer uppmaningen, och påpekar vikten av medveten konsumtion, genom exempelvis byte och lån av kläder, samt att insikten om klädindustrins negativa effekter kan minska köpsuget.

Tiktok-profilen Frida Jernspets instämmer i behovet av förändring men menar att minskning till fem plagg per år inte räcker. Hon betonar vikten av att förändra synen på mode och konsumtion i grunden, samt att främja återanvändning och second hand.

Clara Henry: ”Känn hur köpsuget minskar”

Tv-profilen, skådespelaren och influencern Clara Henry, 30, reagerar positivt på uttalandet och skriver i en kommentar att människor måste lära sig mer om vilken enorm miljöpåverkan klädindustrin har, hur mycket det påverkar både människor och natur och ”inte minst hur avfallshögarna som hamnar i utvecklingsländer skadar djur och omgivningen”.

Tiktok-profilen: ”Det krävs mer än så”

Tiktokaren och influencern Frida Jernspets, 23, säger att klädköpsfrågan är viktig för henne. Hon menar att man behöver förändra synen på mode och konsumtion i grunden.

”Det räcker inte att några få slutar shoppa helt för att kompensera för de som hoppar på varje mikrotrend. Dessutom kan vi fokusera på att återanvända, byta kläder eller shoppa second hand för att minska vår påverkan på miljön. Som influencer ser jag också en möjlighet att inspirera mina följare att tänka mer kritiskt kring sina klädköp”.

Hon poängterar att hon själv gjorde fler samarbeten inom snabbmode förr men att hon nu fokuserar mer på att jobba med second hand-företag.

Analyserar och bryter ner:

Detta inlägg handlar om vikten av att minska överkonsumtionen av kläder för att minska miljöpåverkan. Genom att endast köpa fem nya klädesplagg per år istället för genomsnittet på 25, kan vi bidra till en mer hållbar framtid. Både Clara Henry och Frida Jernspets betonar vikten av att förändra synen på mode och konsumtion, samt att främja återanvändning och second hand shopping. Det är viktigt att vara medveten om klädindustrins negativa effekter och att ta ansvar för våra konsumtionsvanor.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version