Oljeprisen har sjunkit till under 70 dollar fatet. Pareto-analytiker tror att priset kommer att stiga tillbaka till 80 dollar.

På onsdag samlas olje- och energitoppar i Holmenkollen för den årliga Paretokonferensen. Förra årets konferens förutspådde Pareto en supercykel inom olja och gas. Men mycket har förändrats det senaste året.

Nu i september har rädslan för minskad oljeefterfrågan från Kina bidragit till att sänka oljepriset till under 70 dollar fatet. För ett år sedan låg priset runt 90 dollar fatet.

Pareto Securities tror dock att fallet är temporärt, och att oljepriset på sikt kommer att stiga till runt 80 dollar fatet. Enligt Tom Erik Kristiansen på Pareto kommer detta att trigga en supply-respons, särskilt från skifferolja i USA.

Analyserat på ett enkelt sätt behöver skifferolja i USA nu 80 dollar fatet för att leverera stabil produktion. Pareto tror att detta kommer att vara den nya prisenivån.

Vid årets konferens kommer talare som Aker BP-chefen Karl Johnny Hersvik, Petoro-chefen Kristin Kragseth och Equinors Norgessjef Kjetil Hove att närvara. Även ledare inom olja och gas, leverantörsindustrin, rederier och gröna energiföretag kommer att delta.

Pareto är inte oroliga för att oljeprisfallet ska vara bestående, och tror att Opec kan vara villiga att acceptera lägre priser än tidigare. Geopolitiska faktorer spelar också en viktig roll i prissättningen av olja.

I ett intervju inför konferensen påpekade Pareto-chefen Christian Jomaas att världen fortsätter att behöva mer energi, vilket kommer att kräva investeringar både inom fossila bränslen och förnybar energi.

Sammanfattningsvis, oljepriset har sjunkit tillfälligt men förväntas stiga tillbaka till 80 dollar fatet. Detta kan påverka investerare och marknadsaktörer inom olje- och energisektorn, samt ge en indikation på framtida pristrender på marknaden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version