Börsen stiger trots det senaste dyket i oljepriset.

Historisk sett är september en svag månad för börsen.

Huvudindexet (OSEBX) är upp med 0,54 procent vid 10:40.

Bland de mest omsatta aktierna är DNB ned med 0,8 procent, Equinor upp med 0,5 procent och Hydro upp med 2,9 procent.

Följ E24s börservice för att se utvecklingen.

Nils Kristian Knudsen, ränte- och valutastrateg på Handelsbanken, förutspådde en “försiktig start” efter tisdagens markanta oljeprisfall.

Oljepriset påverkas av osäkerheten kring den globala ekonomin, särskilt Kinas svaga siffror. Osäkerheten kring efterfrågan är ett bekymmer, säger Knudsen till E24.

Onsdag förmiddag är oljepriset (brent spot) upp med 0,8 procent till 70,2 dollar per fat. Dollarns förstärkning har motverkat oljeprisfallet på senare tid, förklarar strategen.

Han anser att det råder “genuin osäkerhet kring den generella ekonomiska tillväxten”.

Aksjemarkedet är avvaktande eftersom centralbanker börjar sänka räntorna för att stödja tillväxten och förhindra att arbetslösheten ökar för snabbt, tillägger han.

Några nyheter på börsen innan öppningen:

– Entreprenörsföretaget NRC Group har samlat in 200 miljoner kronor och aktien stiger över 18 procent.
– Bröntjänsteföretaget Archer har fått en kontrakt värt 850 miljoner kronor och aktien stiger med 1,5 procent.
– Vattenreningsselskapet M Vest Water gick back på driftsresultatet i det andra kvartalet och aktien faller med 0,8 procent.
– Vow meddelade att VD Henrik Badin har sålt ytterligare aktier i företaget och den största aktieägaren har blivit tvångsförsäljd sin position, vilket resulterar i att aktien stiger med 12 procent.
– Förnybarteknologiföretaget Soiltech noteras på Oslo Börs vid öppningen.

Analys:

Börsen har påverkats av det senaste oljeprisfallet och den globala ekonomins osäkerhet. Trots vissa positiva indikationer i europeiska ekonomin, finns det övergripande en känsla av genuin osäkerhet. Centralbankernas agerande för att stödja tillväxten och förhindra arbetslöshetens ökning har också skapat avvaktan på aktiemarknaden. Nyheterna om olika företagsaffärer och kontrakt har också påverkat marknaden. Det är viktigt att följa utvecklingen för att fatta välgrundade beslut om ens egna investeringar och finansiella framtid.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version