Inflationen i USA fortsätter att sjunka i linje med analytikernas förväntningar

Prisökningen i USA, mätt med KPI, landade på 2,5 procent i augusti enligt färska siffror från U.S. Bureau of Labor Statistics. Det var precis som analytikerna förväntade sig enligt en Bloomberg-undersökning. Därmed fortsätter prisökningen att minska från 2,9 procent i juli.

Det är också den lägsta årliga prisökningen i USA sedan februari 2021.

– Detta var ungefär vad som förväntades, så det var inte så överraskande. Men det är lugnande nyheter för Fed inför nästa vecka, säger chefekonomen Kjetil Martinsen på Swedbank till E24.

Onsdagens KPI-siffror är de senaste viktiga siffrorna innan räntemötet i den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) nästa vecka.

– Baserat på dagens KPI-siffror finns det inget som tyder på att sannolikheten för en dubbel räntesänkning ökar. Tvärtom: Det kommer mest troligt att bli en enda sänkning, säger Martinsen.

Kärninflationen, som exkluderar priserna på mat och energi, landade på 3,2 procent, vilket också var i linje med analytikernas förväntningar. Samtidigt ökar månadsökningen i kärninflationen från 0,2 procent i juli till 0,3 procent i augusti.

Transport och bostäder är de kategorier som bidrar mest till prisökningen, med en ökning på 7,9 respektive 5,2 procent det senaste året. Å andra sidan är det bensin, eldningsolja och begagnade bilar som mest bidrar till att dämpa prisökningen, med en nedgång på 10,3, 12,1 respektive 10,4 procent på årsbasis.

Räntenivån i världens största ekonomi följs noga över hela världen och har stor betydelse även för räntesättningen här hemma. Det förväntas allmänt att Fed kommer att sänka räntan, men om det blir en sänkning på 0,25 eller 0,50 procentenheter är mer osäkert. Marknaden lutar mot en enda sänkning enligt CME FedWatch Tool.

Om dagens inflationsdata blir som förväntat kommer det att kunna “låsa in huvudförväntningen” om en enda räntesänkning på det kommande mötet, enligt Handelsbankens morgonrapport på onsdag. Å andra sidan påpekar banken att siffrorna potentiellt kan dra centralbanken mot en dubbel räntesänkning om prisökningen visar sig vara överraskande svag. Det skulle i så fall öka oron för att efterfrågan i den amerikanska ekonomin minskar för snabbt enligt banken.

Analys: Inflationen i USA fortsätter att sjunka enligt förväntningarna. Detta kan påverka både den amerikanska ekonomin och räntesättningen i världen. En minskad inflation kan leda till en sänkning av räntan, vilket i sin tur kan påverka olika sektorer och investeringar. Det är viktigt att följa utvecklingen noggrant för att kunna fatta informerade beslut om ens ekonomi och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version