Kamala Harris imponerar i debatten mot Trump – en analys av presidentvalsdramat
Detta hände klockan tre natten till onsdagen svensk tid på National Constitution Center i Philadelphia: Kamala Harris gick med bestämda steg fram till Trump, presenterade sig och sträckte ut handen. Och Trump tog emot den. Ett ögonblick av normalitet i den viktiga presidentvalsdebatten på ABC News.
Det var det första mötet någonsin mellan Trump och Harris och ingen vet om det blir någon mer debatt före valet den 5 november. Det verkar som om hon är mer sugen än han på en andra omgång.
Kamala Harris debattinsats var ljusår från Joe Bidens genomklappning på CNN i slutet av juni. Replikskiftet om aborterna blev ett tydligt exempel. I juni irrade Biden bort sig i ett resonemang om kvinnor som utsatts för övergrepp av migranter. Harris knöt ihop sitt personliga engagemang med de gripande vittnesmålen från abortaktivister på det demokratiska konventet, för att ställa Trump till svars för inskränkningarna av reproduktiva rättigheter i många delar av USA.
Efter en nervös start – med några lite hackiga inlägg om ekonomin – lyckades hon få Donald Trump på defensiven.
Vicepresidenten gick till attack och expresidenten hamnade i försvarsställning. Hon var åklagaren och han hamnade på de anklagades bänk.
Om aborträtten och om kopplingarna till det ultrakonservativa policydokumentet Project 2025. Om kritiken från tidigare medarbetare. Om vägran att acceptera valförlusten 2020. Om hur anhängarna lämnar Trumps valmöten i förtid, ”utmattade och uttråkade” (storleken på folksamlingar har varit ett mycket känsligt ämne för Trump ända sedan presidentinstallationen i januari 2017).
Det är få förunnat att få Trump ur balans.
Trumplägret började kritisera programledarna på ABC redan innan debatten var över. Det är sant att Trump fick fler tuffa följdfrågor och tillrättalägganden från debattledarna, men han stod också för den stora merparten av det som hans anhängare kallar alternativa fakta.
Kamala Harris och Demokraterna vill trumma in att den före detta presidenten bryr sig mest om sig själv. Åtskilliga av hans utläggningar i debatten kan fungera som bevismaterial. Hennes pondus var det inget fel på, och det har betydelse för de mittenväljare som uppfattar vicepresidenten som fladdrig eller vek.
Man kan säga att hon satte Trump på plats. Men den platsen är fortfarande centrum av amerikansk politik.
I förhandssnacket inför debatten spekulerade en del demokrater i att Trump skulle framstå som trött och sliten i konfrontationen med en mer alert motståndare. De förhoppningarna infriades inte. Den före detta presidenten hade mest talartid. Han är sig märkligt lik. I nästan tio år har han dominerat debatten i USA. För hans politiska motståndare finns alltid ett hisnande påstående eller en uppenbar överdrift att kommentera.
Men Kamala Harris behöver övertyga skeptiska mittenväljare om att hon är värd att vinna valet på egna meriter. Opinionsmätningarna visar att de allra flesta amerikaner redan har en bestämd uppfattning om Donald Trump. Däremot vill de veta mer om Kamala Harris.
– Låt oss prata om våra planer, vädjade hon, 85 minuter in i debatten, och det var nog ingen slump.
Om hon förlorar valet i november får hon kanske lägga en del av skulden på dem i hennes eget parti som inte gav henne chansen i tid.
Läs mer:
Harris lockade Trump att blotta sig i tv-debatten
Sex klassiska presidentvalsdebatter

Analys:
I den senaste presidentvalsdebatten mellan Kamala Harris och Donald Trump visade Harris upp en stark och självsäker framtoning, vilket satte Trump på defensiven. Genom att lyfta viktiga ämnen som aborträtt och Trumps politik kunde Harris övertyga många väljare om sin kompetens. För amerikanska mittenväljare är det avgörande att se Harris som en stabil och pålitlig kandidat. Trots Trumps dominans i debatten har Harris lyckats få honom att försvara sig, vilket visar på hennes skicklighet som politiker. Med valet runt hörnet är det viktigt att väljarna ser bortom Trumps karisma och fokuserar på kandidaternas politiska planer och visioner för framtiden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version