Oslo Børs stiger trots fallande oljepriser det senaste dygnet

Oslo Børs huvudindex (OSEBX) är upp 0,4 procent i tidig handel på onsdag. Bland de mest omsatta aktierna är DNB ner 0,3 procent, Equinor upp 0,9 procent och Hydro upp 3,3 procent. Följ utvecklingen i E24s börservice.

Nils Kristian Knudsen, ränte- och valutastrateg på Handelsbanken, sa innan öppningen att han förväntade sig “en försiktig start” efter tisdagens markanta oljeprisfall.

DNB Markets förväntar sig att Oslo Börs öppnar upp med 0,2 procent på onsdag, medan Nordnet förväntar sig en ökning på 0,1 procent, eller inom intervallet minus 0,3 och 0,5 procent.

Oljepriset (brent spot) är svagt upp till 69,8 dollar per fat på onsdag. Enligt strategen motverkar styrkelsen av dollarn oljeprisfallet. Han pekar på en “genuin osäkerhet kring den generella ekonomiska tillväxten”.

Han menar att det finns få ljuspunkter och att den amerikanska ekonomins tillväxt verkar dämpas något framöver. Samtidigt ser vi en liten uppgång i den europeiska ekonomin, vilket kan bidra till att mildra den något svagare utvecklingen i USA.

Aksjemarkedet är mer avvaktande eftersom centralbanker börjar sänka räntorna för att stödja tillväxten och förhindra att arbetslösheten ökar för snabbt.

Det har kommit några börsnyheter före öppningen:
– Entreprenörsföretaget NRC Group har tagit in 200 miljoner kronor med rabatt.
– Brønntjenesteselskapet Archer har fått en Okea-kontrakt värt 850 miljoner kronor.
– Vattenreningsföretaget M Vest Water slutade med förlust (ebitda) i andra kvartalet.
– Vow meddelade på tisdagskvällen att VD Henrik Badin har sålt fler aktier i förnybart företag. Det framgår att största aktieägaren också har blivit tvångssåld större delen av sin position.
– Förnybarteknologiföretaget Soiltech noteras på Oslo Börs vid öppningen.

Analyserat och förklarat på ett enkelt sätt: Oslo Börs stiger trots fallande oljepriser, främst på grund av styrkelsen av dollarn. Det finns osäkerhet kring den globala ekonomin, med en dämpad tillväxt i USA och en liten uppgång i Europa. Aksjemarkedet är avvaktande på grund av centralbankernas räntesänkningar. Några viktiga nyheter på börsen inkluderar olika företags händelser och transaktioner. Det är viktigt att följa med i utvecklingen för att kunna fatta välgrundade beslut kring sina investeringar och finansiella framtid.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version