IEAs månatliga oljerapport för september visar att tillväxten i oljeefterfrågan under första halvåret var den svagaste sedan 2020. Enligt rapporten fortsätter tillväxten att bromsa, främst på grund av en snabbt avmattande efterfrågan i Kina. IEA förutspår en ökning av den globala oljeefterfrågan med 900 000 fat per dag under 2024, vilket är betydligt lägre än föregående år.

Den svagare efterfrågan i Kina har bidragit till att oljepriserna har sjunkit, med nordsjöoljan Brent som handlas under 70 dollar fatet för första gången på tre år. Enligt experter är detta prisfall en överreaktion och IEA kopplar även prisfallet till nedgången i efterfrågeökningen, främst ledd av Kina.

Framtida prognoser visar att oljeefterfrågan kan nå en platå mot slutet av detta decennium, med förväntningar om att produktionen kommer att överstiga förbrukningen. Opec och Ryssland har skjutit upp en planerad produktionsökning, och IEA poängterar att trots fortsatt begränsning av produktionen kan Opec+ möta betydande överskott på marknaden.

Sammanfattningsvis visar IEAs rapport en nedgång i oljeetterspørselsvekst, vilket leder till prisfall på marknaden. Detta kan påverka både investerare och konsumenter genom att skapa osäkerhet kring framtida oljepriser och energiförbrukning. Det är viktigt att vara medveten om dessa trender och anpassa sin ekonomiska strategi därefter för att möta de potentiella konsekvenserna av den globala oljemarknadens utveckling.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version