Regeringen satsar 84 miljoner kronor på att trygga det statliga kulturarvet
Regeringen har beslutat att satsa 84 miljoner kronor under tre år för att säkra det statliga kulturarvet. Kulturminister Parisa Liljestrand (M) meddelade att anslaget kommer att användas för att förbättra förvaringen av kulturhistoriska föremål på statliga museer, Riksarkivet och Kungliga biblioteket. Hon betonade vikten av att skydda kulturarvet från väpnade angrepp och nämnde att kulturarvet har blivit mål för krigsföring.

Satsningen är en del av regeringens treåriga plan för att stärka civilförsvaret, där anslaget till Riksantikvarieämbetet ingår. Finansminister Elisabeth Santesson (M) har tidigare presenterat en reformutrymme på 60 miljarder kronor för budgeten 2025, där de 19 miljoner kronorna för att trygga kulturarvet ingår.

Det är viktigt att regeringen fortsätter att prioritera kulturarvet och dess säkerhet, särskilt med tanke på de ökande hoten mot kulturarv runt om i världen. Genom att investera i förvaring och skydd av kulturhistoriska föremål kan vi bevara vår gemensamma historia för framtida generationer.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version