Översvämningar hotar Europa: Tjeckien, Polen, Rumänien och fler länder drabbas av kraftigt regn
Bildkälla: Bonnier News

Vattennivåerna har stigit snabbt i floderna Elbe och Vltava (Moldau) i Tjeckien. I huvudstaden Prag har räddningstjänsten satt upp skyddsvallar i förebyggande syfte.

– Vi måste vara redo för det värsta, säger Tjeckiens premiärminister Petr Fiala efter att regeringens kriskommitté träffats.

– En tuff helg ligger framför oss.

Regnet ser nämligen inte ut att avta. Vissa områden i Tjeckien och Polen kan få upp till 400 millimeter regn de kommande dagarna.

Även Rumänien har drabbats av kraftigt regn och i östra delarna av landet har minst fyra personer omkommit, uppger myndigheterna. Ett större antal personer har dessutom fått räddats från sina hem runtom i landet.

Österrike, Tyskland, Slovakien och Ungern riskerar också svåra översvämningar till följd av kraftig nederbörd. Enligt den tyska nyhetsbyrån DPA riskerar vattennivåerna i Elbe att stiga till fyra meter i slutet av veckan.

– Vi kämpar verkligen mot klockan här, säger Michael Klahre, talesperson för räddningstjänsten i Dresden, vid en presskonferens.

Enligt Eigil Kaas, professor vid Köpenhamns universitet, beror regnet på det allt varmare klimatet i Europa. Det pågående lågtrycket är en följd av kraftiga svängningar mellan varma och kalla temperaturer.

– Sedan 1900-talet har temperaturen i Europa stigit med två grader, och det gör att atmosfären kan innehålla upp till 15 procent mer vatten, säger han till den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Analys:
Europa står inför en stor utmaning med kraftiga regn och översvämningar som hotar flera länder. Både människor och egendom riskerar att drabbas av de pågående extremvädren. Det är viktigt att vara medveten om klimatförändringarnas påverkan och vara förberedd på eventuella konsekvenser för att skydda både liv och ekonomi.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version