Är Bergen centrum en stadsdel där folk bor, eller bara en vacker turistfälla? Är Bergen bara en anhalt för kryssningsfartyg? Vill stadens politiker bevara stabila bostadsmiljöer i centrum?

Detta är frågor vi ställer oss på Lille Øvregaten Vel (LØV) – en förening som täcker området från Fløybanen till Domkyrkan. Vi bor mitt i smeten.

Spridningen av Airbnb-uthyrning jämfört med studenter och fastboende har uppmärksammats i tidningarna denna sommar. Nyligen debatterades utmaningarna även i stadsfullmäktige, och all heder till oppositionen som vill ta bättre hand om vår stad. Tyvärr avvisades motåtgärderna av den sittande Høyre-byråden.

Vågsbunnen har blivit en centralpunkt för missbruk och oro. Många väljer att flytta bort från detta och hyr istället ut till Airbnb. Vi som fastboende reagerar på ökningen av rena hotellverksamheter i grannskapet.

Men vad är en stad om turismen tar över helt? Vem “bestämmer” över bostadsmiljöer? LØV fruktar ett centrum dominerat av personer utan tillhörighet, där husen bara är fasader som fotograferas, medan de på insidan är hotell. Människor som egentligen bor någon annanstans på jorden.

Gästerna lämnar lite pengar, men bidrar inte. De känner ingen i staden, har inga barn som går i skolan, jobbar inte här, talar inte norska, läser inte tidningen, kan inte historien. Det blir en ond cirkel mot en döende bostadsmiljö.

Om alla fastboende flyttar ut från husen blir gatorna med de vackra gamla fasaderna tomma skal (med graffiti på väggarna).

Den gamla stadsdelen blir som ett museum. Inga grannar. Inga barn. Inga äldre. Bara främlingar överallt. Vad är poängen med det, Høyre?

Analys:
Artikeln diskuterar konflikten mellan Airbnb-uthyrning och fastboende i Bergen centrum. Den pekar på konsekvenserna av ökad turism och hotellverksamhet i bostadsområden och ifrågasätter effekterna av att låta turismen ta över helt. Genom att belysa frågor kring bostadsmiljöer och stadens identitet, uppmanar författaren till att ta ställning till framtida restriktioner på Airbnb-uthyrning i Bergen för att bevara stadens karaktär och gemenskap.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version