Guldpriset når stadigt nya nivåer och stiger till ännu en ny topp

Guldpriset har nått stadigt nya nivåer det senaste året, och på måndag stiger det till ännu en ny topp. Kort tid efter klockan 13 handlas en unse guld för 2581,10 dollar, vilket motsvarar nära 880 000 norska kronor per kilo. Priset var tidigare under dagen nära 2590 dollar. Jämfört med för ett år sedan har guldpriset ökat med över 33 procent, och även priset på metaller som silver och platina stiger.

Analytiker pekar på det kommande räntemötet i USA som förklaring till den färska guldprisrekorden. Lägre räntor brukar driva upp guldpriset och vice versa. Trots höga räntenivåer i bland annat USA har guldpriset ändå stigit till nya rekordnivåer det senaste året.

På onsdag kväll norsk tid förväntas den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) göra sitt första räntesänkning på fyra år. Marknaden prissätter för närvarande in en 59 procents chans för ett “dubbelt” räntesänkning på 0,50 procentenheter, enligt CME FedWatch Tool.

Guldpriset påverkas också av en svagare dollar, vilket har lett till att dollarns index har fallit till sin lägsta nivå på åtta månader. En splittrad värld full av geopolitisk risk och skulder förväntas fortsätta att stödja priserna, enligt råvaruanalytiker Ole Hansen på Saxo Bank.

Analys och sammanfattning:
Guldpriset har nått nya höjder, delvis på grund av förväntningarna på ett kommande räntekutt i USA och en svagare dollar. Detta kan påverka både investerare och vanliga människor genom att öka värdet på deras guldinvesteringar och påverka valutakurser och marknadspriser. Det är viktigt att följa utvecklingen på marknaden och ta hänsyn till faktorer som geopolitisk risk och ekonomisk instabilitet för att fatta informerade beslut om ens ekonomi och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version