Christen Sveaas’ Kistefos bjuder in till att delta i rättegången i Solstad-striden. Priset för att delta beräknas vara 1 krona per aktie, enligt Sveaas företag.

Kistefos ger en uppdatering om statusen i fallet, efter att ha kämpat om pengar och makt i offshorerederiet sedan december.

I maj lämnade Kistefos in en grupprättegång mot styrelseledamöterna och VD:n i Solstad Offshore och Aker Capital, för att kräva ersättning för det företaget anser vara förluster till följd av refinansieringen i Solstad Offshore.

En central del av tvisten har varit en refinansiering och mer specifikt vem som bör äga hur mycket i ett nytt företag som tar över en stor del av rederiets flotta.

Nu bjuder Kistefos in aktieägarna i Solstad Offshore att delta i rättegången.

“Kistefos kommer att genomföra rättegången oavsett, oberoende av om det blir i form av en grupprättegång eller endast med Kistefos och andra intresserade aktieägare som kärande”, skriver Kistefos VD Bengt Rem i ett meddelande på Kistefos-webbplatsen Solstadskandalen.no.

“Kistefos vill dock att alla aktieägare som påverkas av transaktionen – oavsett hur stora aktieposter de äger – ges lika möjlighet att kräva sina respektive förluster ersatta i en grupprättegång”, skriver han.

Rem skriver att inbjudan kommer “för att bevisa för rätten att det finns intresse bland aktieägarna för en grupprättegång”.

Kistefos uppskattar att priset för att delta, kallat en “kostnadsandel”, kommer att vara 1 krona per aktie för att täcka rättegångskostnader och domstolsavgifter.

“Sällebidraget kan bland annat bero på hur många som anmäler sitt intresse. Eventuella överskjutande kostnader utöver sällebidraget kommer att täckas av Kistefos”, skriver Rem.

Sveaas anser att aktieägarna har blivit ojämlikt behandlade till förmån för Aker i omstruktureringen av Solstad.

Efter omstruktureringen av Solstad-systemet delades företaget i två, det gamla Solstad Offshore som fortfarande är noterat på Oslo Börs och nya Solstad Maritime som enligt planen ska börsnoteras.

I meddelandet skriver Rem att preliminära beräkningar visar en förlust på mellan 37 och 58 kronor per aktie för de övriga aktieägarna i Solstad Offshore.

Analys:

Kistefos bjuder in aktieägarna i Solstad Offshore att delta i rättegången mot styrelsemedlemmarna och VD:n i företaget, för att kräva ersättning för förluster till följd av refinansieringen. Priset för att delta i rättegången uppskattas vara 1 krona per aktie. Detta kan påverka aktieägarnas ekonomi och skapa osäkerhet kring framtiden för Solstad Offshore och dess aktieutveckling. Det är viktigt för aktieägare att överväga om de ska delta i rättegången och hur det kan påverka deras investeringar i företaget.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version