Flera amerikanska börser inleder veckan med en nedgång efter en bred uppgång under förra veckan.

Illustrationsbild från New York-börsen. Foto: SPENCER PLATT / AFP / NTB

Publicerad: Mindre än 40 minuter sedan
Uppdaterad: Mindre än 20 minuter sedan

Kortversionen

– Apple-aktien faller på måndagen, efter att analytiker menar att det finns tecken på svag efterfrågan på företagets nya iPhone 16.
– USA-börserna öppnar på måndagen med nedgång för teknologibörsen Nasdaq och den breda S&P500.
– Det är räntemöte i USA denna vecka, och marknaden förväntar sig den första räntesänkningen sedan 2020.

Sammanfattningen är skapad av AI-verktyget ChatGPT och kvalitetssäkrad av E24s journalister

Medan både teknologibörsen Nasdaq och den breda S&P500 har ökat med cirka 17 procent hittills i år, ligger de 30 företagen på Dow Jones-indexet något efter med en ökning på cirka 10 procent hittills under 2024.

På måndagen faller flera teknologiaktier, inklusive iPhone-tillverkaren Apple som är ner över tre procent från start och chipstillverkaren Nvidia som är ner nästan tre procent.

Efter att ha stigit varje dag förra veckan öppnar USA-börserna på följande sätt på måndagen:

– Dow Jones: upp 0,48 procent
– Nasdaq: ner 0,91 procent
– S&P500: ner 0,2 procent

Läs också
Årets svagaste börs månad: – Borde ha tagit sommarlov

Pekar på iPhone-efterfrågan

Apple-aktien faller på måndagen. Enligt CNBC anser analytiker på Bank of America och JPMorgan att leveranstiderna kan tyda på att det finns svag efterfrågan på företagets nya iPhone 16.

Aktien är dock upp cirka 15 procent hittills i år.

Denna vecka är det räntemöte i USA, och marknaden förväntar sig den första räntesänkningen sedan 2020. Enligt Fedwatch är marknaden delad i synen på om räntan kommer att sänkas med 0,25 procentenheter eller 0,5 procentenheter från det nuvarande intervallet på 5,25–5,5 procent.

Börserna steg betydligt förra veckan, efter en svag start på september som historiskt sett ofta är en svag börs månad.

Efter uppgången förra veckan var S&P500 under en procent från rekordnivån i juli, så det krävs lite uppgång för att den ska sätta nytt rekord. Men på måndagen öppnar indexet svagt ner.

Analys och slutsats:

I denna artikel diskuteras de senaste händelserna på de amerikanska börserna, med fokus på nedgången i teknologiaktier och oro kring efterfrågan på Apples nya iPhone. Dessutom belyses det kommande räntemötet i USA och marknadens förväntningar på en räntesänkning.

För investerare är det viktigt att följa med i dessa utvecklingar för att kunna fatta informerade beslut om sina portföljer. En nedgång på börsmarknaden kan påverka ens investeringar och det är därför avgörande att vara medveten om de senaste trenderna och händelserna.

Genom att hålla sig informerad och vara medveten om marknadens rörelser kan man bättre positionera sig för att maximera avkastningen och minimera riskerna i ens investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version