I april ägde han över fem procent av Höegh Autoliners. Nu har sjöfartstoppen Emanuele Grimaldi passerat gränsen på tio procent.

Bilfraktrederiet Höegh Autoliners toppar omsättningslistan på Oslo Börs med en ökning på 6,5 procent i tidig handel på tisdag. Kursuppgången kommer efter en flagganmälan där det framgår att den italienska sjöfartstoppen Emanuele Grimaldi har köpt sig vidare upp i bolaget.

Grimaldi äger nu över tio procent av Höegh Autoliners. Tillsammans med familjen driver han det icke-noterade rederiet Grimaldi Group, baserat i Neapel. Koncernen med 130 fartyg och 18 000 anställda är Italiens största rederi, enligt deras egna hemsida.

Enligt Fearnley-analytiker Fredrik Dybwad kommer detta att accelerera spekulationerna om uppköp. Dybwad menar att Höegh Autoliners verkar vara en strategisk bra match för Grimaldis biltransportverksamhet, som främst är koncentrerad kring Mellanöstern och Atlanten. Samtidigt har Höegh Autoliners en framträdande närvaro i handeln mellan Asien och Europa.

I april kom en liknande rapport, men då om att han ägde över fem procent av aktierna. Även då sade Fearnley-analytiker Dybwad att “rykten om ett potentiellt uppköp kommer att öka” efter Grimaldis aktieköp.

Själv har Grimaldi förnekat att han planerar att lägga bud på företaget, enligt branschmediet Tradewinds.

Höegh Autoliners aktiekurs har stigit på senare tid, efter att ha fallit tidigare i år på grund av en varning om möjliga EU-tullar på import av kinesiska elbilar. Kursen närmar sig nu toppen från februari. Bilfrakt har varit en vinnare på börsen de senaste åren och Höegh Autoliners aktiekurs har ökat med över 40 procent i år.

Analys och slutsats:
Emanuele Grimaldi har ökat sitt ägande i Höegh Autoliners till över tio procent, vilket har lett till spekulationer om eventuella uppköp. Detta har ökat intresset för företaget och drivit upp aktiekursen. För investerare kan det vara värt att följa utvecklingen kring Grimaldis ägande och dess påverkan på Höegh Autoliners framtid.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version