Enorma beslutningen: Petter Olsens avtal om att sälja sitt familjeföretag till sina barn

Petter Olsen befinner sig i ekonomiskt trångmål och hans privatekonomi är under omstrukturering. Nu har han ingått en överenskommelse om att helt sälja sig ur familjeföretaget Firmament. Detta framgår av dokument som har lämnats in till Brønnøysundregistrene. Enligt avtalet kommer Olsen att sälja samtliga B-aktier och sin kontrollerande A-aktie till företaget. Olsens tre döttrar Sofie, Marie och Anne kommer därmed att kontrollera företaget.

Enligt en fullmakt från styrelsen kommer Olsen att få 170 miljoner kronor för försäljningen. Kontraktet inkluderar också en extra ersättning som vid försäljningen av aktierna som Firmament äger i Fred Olsen SA och Tananger Group, potentiellt kan utgöra en utbetalning på upp till 40 miljoner kronor för Olsen.

Petter Olsen är investerare och yngre bror till rederiägaren Fred Olsen. Det är tidigare känt att han är i skuldkris. Olsen har bland annat en förfallen skuld på 550 miljoner kronor i DNB. Förhandlingarna om förvärvet har skett genom diskussioner med DNB, som är panthavare i Olsens tillgångar i Firmament. Banken har även en pant på 700 miljoner i Olsens 64 tunnland stora praktfastighet i Bærum. Dessutom har Skatteetaten tagit utmätningsförrättning på 52 miljoner i fastigheten, som är ute till tvångsförsäljning.

Olsens skuldproblem började på allvar 2022 med en tvist mot Skatteetaten i Høyesterett – och han var tvungen att betala 115 miljoner kronor. Bakgrunden till tvisten var att Olsen försökte få godkänt ett momsanspråk på 100 miljoner kronor för investeringar i Ramme gård. I en intervju med VG 2023 sa Olsen att han inte höll med Høyesterett.

Försökte förhandla med borgenärer: Omstruktureringen av Petter Olsens företag Ramme Eiendom och hans personliga ekonomi inleddes för nästan exakt ett år sedan. Detta skedde efter att den skuldbelastade rederiarvingen hade gått till domstolen för att få hjälp med att förhandla med sina borgenärer. Domstolen fastslog att Olsen inte klarar av att betala skulderna utan att realisera tillgångar, och att han “måste genomföra en ordnad realisation av tillgångar för att hantera ekonomin”.

Olsen har en omfattande konstsamling, med målningar av bland andra Edvard Munch och Claude Monet. Flera av verken har lagts ut till försäljning. E24 har försökt att kontakta Olsens advokat Geir Asplin, men han vill inte kommentera saken och hänvisar till konkursförvaltaren Leif Petter Madsen. Konkursförvaltaren Madsen vill inte heller kommentera saken.

Analys: Petter Olsens ekonomiska problem och beslutet att sälja sitt familjeföretag till sina barn visar på en stor förändring i hans ekonomiska situation. Genom att överlåta kontrollen över företaget till sina döttrar försöker han troligtvis att säkra en långsiktig lösning för företaget och samtidigt hantera sin skuldsituation. Det är en drastisk åtgärd som kan ha långtgående konsekvenser för Olsens ekonomi och familjens företagsstruktur. Det är viktigt att följa utvecklingen och se hur denna strategi påverkar Olsens ekonomiska framtid.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version