Amerikanska börserna ligger ganska platt inför kvällens räntebeslut. De flesta förväntar sig att räntan kommer att sänkas, men det råder oenighet om hur mycket. Nasdaq och S&P500 steg svagt från början, medan Dow Jones-indexet sjönk något.

Rentebeslutet kommer att vara avgörande för börsdagen på onsdag. Mark Zandi, chefsökonomen på Moody’s Analytics, hoppas att räntan kommer att sänkas med 0,5 procentenheter, men förväntar sig endast en sänkning med 0,25 procentenheter. Han anser att banken har uppnått sitt mål om full sysselsättning och att inflationen återigen når målet, vilket inte är förenligt med en ränta på cirka 5,5 procent. Han tror att det finns behov av att snabbt normalisera räntorna och att det finns utrymme för det.

På Wall Street, strax efter öppningen på onsdagen, ser det ut så här:
– Nasdaq: upp 0,16 procent
– S&P500: upp 0,02 procent
– Dow Jones: ned 0,12 procent

Under tisdagen slutade de tre stora indexen i USA relativt platt.

Den senaste tiden har räntan sänkts två gånger både i Sverige och i euroområdet. Nu väntar marknaderna på att USA ska följa efter med sin första sänkning på fyra år. Enligt analytiker från Bloomberg förväntas en sänkning på 0,25 procentenheter, medan marknaden tror på en dubbelt så stor sänkning på 0,5 procentenheter enligt CME Groups ränteverktyg Fedwatch. Det råder delade åsikter om storleken på sänkningen.

Bland de 30 bästa aktierna på Dow Jones-indexet presterar telekommunikationsföretaget Verizon sämst, med en nedgång på 2,04 procent från början. Kemiföretaget Dow stiger mest med en uppgång på 1,68 procent från början. På Nasdaq-indexet faller energiföretaget Exelon med hela 12,51 procent, medan spelproducenten Take-Two Interactive stiger med 2,08 procent. På S&P500-indexet faller medieföretaget Fox Corp kraftigt och är ner hela 17 procent från början, medan uthyrningsföretaget United Rentals stiger med 3,95 procent.

I analysen kan vi se att en eventuell räntesänkning i USA kan påverka både marknaderna och enskilda aktier. Det är viktigt att vara medveten om dessa förändringar och hur de kan påverka ens egna ekonomi och investeringar. Det är också viktigt att vara uppmärksam på signalerna från de amerikanska marknaderna, eftersom de ofta har en global inverkan på andra marknader runt om i världen.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version