Eksploderande personsökare i Libanon och eskalerande retorik från israeliska ledare har sänkt tröskeln för en möjlig krig mellan Israel och Hizbollah.

Svart rök stiger från en israelisk flygattack mot utkanten av gränsbyn Aita al-Shaab i Libanon. Foto: Hussein Malla / AP / NTB

De dagliga striderna mellan Israel och Hizbollah har trappats upp vid flera tillfällen, men de bittra fienderna har hittills varit försiktiga med att gå in i full krig.

Det verkar som att det håller på att förändras – särskilt efter att hundratals personsökare, walkie-talkies, solenergiutrustning och andra enheter exploderade i Libanon på tisdagen och onsdagen. Minst 20 personer dödades och flera tusen skadades. Hizbollah skyller angreppet på Israel.

Israel gjorde omfattande skada på Libanon under den månadslånga kriget mot Hizbollah 2006. Israels ledare har hotat med att en ny krig kommer att vara ännu värre och lovat att upprepa förstörelsen från Gaza i Libanon.

Men Hizbollah har stärkts sedan 2006. De uppskattas ha 150 000 raketer och missiler, samt drönare, och antas kunna träffa mål i alla delar av Israel.

Analyser:

Artikeln handlar om den ökade spänningen mellan Israel och Hizbollah, där risken för ett fullskaligt krig har ökat. Det betonas hur de eskalerande konflikterna kan påverka både människoliv och ekonomi i regionen. Det framgår att Israel är redo för krig och har förberett sig genom att stärka sin militära närvaro längs gränsen till Libanon. Samtidigt nämns det att det finns en stark opinion inom Israel för att agera mot Hizbollah. Det understryks att en eventuell konflikt kan få allvarliga konsekvenser för både civila och militära mål i regionen.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version