Marknaden steg på börsen men dämpades mot slutet av dagen. En del av orsaken kan vara det fallande gaspriset, som kopplas till spekulationer om Ukraina. – Lättnad på marknaden, säger SEB-analytikern Ole Hvalbye.

Gaspisen sjönk plötsligt från klockan 15 på torsdag, och uppgången i oljepriset dämpades också mot slutet av handelsdagen.

Det kan ha bidragit till att Equinor-aktien vände från en stadig ökning till att avsluta dagen i negativt territorium, enligt en analytiker. Även andra energiaktier dämpades eller föll.

Det var runt klockan 15 som den europeiska gasprisen TTF sjönk från 36 euro per megawattimme till cirka 32 euro per megawattimme.

Innan prisfallet var Hovedindeksen på Oslo Børs upp med mer än två procent för dagen. Efter fallet dämpades uppgången, och indexet avslutade torsdagen med en uppgång på 0,76 procent.

SEB-analytiker Ole Hvalbye kopplar rörelserna till rapporter om att Ukraina kommer att kunna fortsätta att skicka gasvolymer till Europa även efter nyår, och att gas från Azerbajdzjan kan ersätta gas från Ryssland.

– Detta är än så länge spekulationer i medierna, och inget av detta är bekräftat. Men det påverkar ändå marknaden, säger Hvalbye till E24.

Under samma tidsperiod som gaspriset sjönk, dämpades flera av olje- och gasaktierna på Oslo Børs:

– Equinor: var upp med cirka två procent för dagen runt klockan 15, men slutade ned med 1,39 procent för dagen
– Vår Energi: var upp med över två procent för dagen runt klockan 15, men slutade ned med 0,43 procent
– Aker BP: var upp med över två procent för dagen runt klockan 15, men avslutade med en uppgång på 1,02 procent

Andra europeiska index som tyska DAX och svenska OMXS30 hade inte något liknande fall under samma tidsperiod, men uppgången på danska OMXC20 dämpades något under samma tidsperiod.

– Villighet att sälja azerbajdzansk gas

Hvalbye pekar på rapporter relaterade till företaget Naftogaz, som driver Ukrainas gasledningssystem.

– Det kom rapporter om att den ukrainska systemoperatören Naftogaz visade vilja att sälja azerbajdzansk gas till Europa genom Ukrainas ledningssystem när de ryska volymerna försvinner efter nyår, säger han.

– Naftogaz vinklade detta som att de ville hjälpa Europa och fortsätta med leveranser av gas via Ukraina. Då kan man teoretiskt sett bibehålla ungefär samma flöde som tidigare, trots att de ryska volymerna försvinner, säger Hvalbye.

Han säger att Ryssland har varit motiverat att fortsätta leverera gas till Europa via Ukraina, men att Naftogaz har velat avsluta ett avtal som löper ut i december 2024.

– Innan kriget förväntades att detta avtal skulle förnyas, men ända sedan kriget startade har detta varit en osäkerhetsfaktor för marknaden, säger Hvalbye.

– Lättnad på marknaden

För gaskunderna i Europa är det positivt om leveranserna via Ukraina fortsätter med ett annat leverantörsland än Ryssland, anser analytikern.

– Det är lättnad på marknaden, eftersom förlusten av rysk gas kanske nu kan ersättas. Utmaningen är att Azerbajdzjan också har en hög konsumtion själva. Om de ska ha möjlighet att skicka den gasen till Europa, måste de köpa tillbaka ryska volymer, säger Hvalbye.

– Ironin är att en del av denna gas till Europa faktiskt kommer från Ryssland ändå. Men så vitt jag förstår vill inte Ukraina ha direkt finansiell koppling till Ryssland och Gazprom.

– Och allt detta kan ha lett till att Equinor, Vår Energi och Aker BP snubblade i slutspurten på dagens handel?

– Ja, när gaspriset faller och du får en del snubbling i enskilda aktier. Gaslager i Europa är fortfarande fyllda, och det är ett milt väder på väg. Det bidrar också till att lägga en dämpare på marknaden, säger Hvalbye.

Analys:

I denna artikel diskuteras hur en nedgång i gaspriset och spekulationer om Ukraina påverkade marknaden, särskilt energiaktier som Equinor, Vår Energi och Aker BP. Rapporter om potentiella leveranser av gas från Azerbajdzjan till Europa via Ukraina bidrog till marknadsreaktioner. En positiv ton i marknaden uppstod när möjligheten till leveranser via Ukraina utan rysk inblandning diskuterades. Detta kan vara en viktig faktor att följa för investerare som är intresserade av energisektorn och dess påverkan på marknaden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version