HÅLL I PLÅNBOKEN: Räntesänkningen för i år är inställd.

Glöm räntesänkning i år. Och håll ordentligt i plånboken. Norge kan bli det sista landet i Väst som sänker styrräntan.

Det sägs finnas en marknad för slappfiskar som vill se vältränade i Norge. Så kallade “strava-jockeys” erbjuder trovärdig manipulation av den kända löparappen. En tar 25 kronor per kilometer.

I det oljerika Norge är vissa plånböcker fortfarande för öppna. Men generellt sett har privat ekonomin haft svettningar länge.

Sparapparna har varit under attack i fem år. I genomsnitt ligger folks inkomst och konsumtion fortfarande under nivån 2019.

Äntligen finns lättnad i sikte. Under comeback-året 2024 kommer löner troligtvis öka mer än priserna. De flesta kommer att ha mer att röra sig med.

Men få kommer ändå att ta vågen. Ett ihållande femårsslag sätter sina spår. Prisökningen i butiken och restaurangen har lugnat sig. Men priserna kommer inte heller att falla. Mycket kan upplevas som dyrt under lång tid.

Och den överlägset största utgiftsbomben för de flesta är den rörliga räntan på bolånet.

Eftersom vi är mycket mer skuldsatta än tidigare, är det härifrån decenniets största attack på plånboken har kommit.

Norges Bank har höjt styrräntan 14 gånger sedan pandemin avtog. Varje decimal i bolåneräntan har betytt något. Genomsnittslånet har blivit tiotusentals kronor dyrare att hantera varje år.

Faktum är att de flesta nu har den högsta räntebördan på över 30 år. För att nätbankerna igen ska kännas generöst rymliga för lånekunderna måste räntan ner.

Många prognosmakare har förutspått att 2024 skulle bli det stora året för räntesänkningar. I januari trodde 19 av 20 ekonomer som E24 kontaktade på mellan två och tre sänkningar i år.

Men tyvärr hade de fel. På torsdagen avlyste Norges Bank årets räntesänkningar. Vi får inte en enda.

Det är dock inte helt omöjligt att vi ändå får en sänkning i december. Men enligt de nuvarande bedömningarna kommer styrräntan “troligtvis” att förbli på 4,5 procent fram till årets slut.

Först i mars nästa år ser det ut som att räntan äntligen kommer att sänkas. Men ingen bör ta det för givet. Sådana övningar är högst osäkra.

I de nya ränteplanerna är kampen mot prisökningen fortfarande i fokus. Vi ligger fortfarande över inflationsmålet, men det går ändå åt rätt håll. Den ganska generösa löneökningen hemma komplicerar dock ekvationerna.

Men det är speciellt en besvärlig joker som håller bolånet dyrare längre. Det är den svaga norska kronan.

Om inte Norges Bank får bättre kontroll över kronan, har de inte heller en fast grepp om inflationen. Och därmed kan Norge bli ett av de sista länderna i Västvärlden som sänker styrräntan.

Ja, centralbankerna runt omkring oss har redan börjat. Sverige och Eurozonen har redan sänkt två gånger. Brittiska en gång. På onsdagen inledde även den mäktiga amerikanska centralbanken eran av räntesänkningar.

Signalerna från de flesta västerländska centralbanker är att mer kommer snart. Så en norrman som ivrigt väntar på nyheter om nya räntesänkningar bör snarare följa .com än .no i webbläsaren.

Eller ta en riktig joggingtur. För strava-jockeys är inte den nya oljan. Äkta svett är gratis. Bra att tappa några kilon medan en smal nätbank väntar på räntesänkningen.

Analys:
Artikeln handlar om att Norges Bank har avlyst årets planerade räntesänkningar, vilket påverkar både privatpersoner och ekonomin i stort. Den höga räntebördan påverkar många och det finns osäkerhet kring när nästa sänkning kan komma. Den svaga norska kronan komplicerar situationen och kan innebära att Norge blir ett av de sista länderna i Västvärlden som sänker styrräntan. Det är viktigt att vara medveten om dessa ekonomiska förändringar för att kunna planera sin ekonomi på ett bra sätt.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version