Den djärva Vasallen (PlayStation, Xbox, Switch, PC, £24.99)

Dom: En riktig bladvändare

Betyg: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Denna vasall är verkligen djärv. Med sin snedhätta och glänsande svärd studsar han runt på sidorna i ett sagoland, besegrar monster och rättar till orättvisor. Hans vänner – och han verkar ha många, alla konstiga – kallar honom Jot.

Det är ett passande namn eftersom Jot faktiskt är en anteckning eller illustration. När jag sa ‘sagoland’ ovan menade jag bokstavligen en sagobok: denna djärva vasalles äventyr äger rum över sidorna i en barnsaga.

När han inte hoppar som Mario eller svärdsveper som Link, kan han flytta ord för att driva berättelsen framåt. Sidan vänder. Det är ljuvligt smart.

Och det blir ännu smartare. Tack vare den onda trollkarlen Humgrumps lömska planer blir Jot utkastad från sitt pappersbundna land till den verkliga världen av en ung pojkes sovrum. En 2D-upplevelse blir en 3D-upplevelse.

Snart navigerar du Jot mellan dessa två världar – boken och sovrummet – och bär föremål och idéer från en till den andra, för att störa Humgrumps plan att förvrida slutet på denna speciella historia. Övergångarna är sömlösa.

Det är en så briljant enkel idé att du kommer att undra varför ingen egentligen har gjort det tidigare. Även om du ibland kanske önskar lite mer komplikation.

Unikt i The Plucky Squires uppställning matchas inte riktigt av dess ögonblick-för-ögonblick-spel – plattformsspel och strider – som kan kännas lite för enkla och derivativa.

Ändå, när det övergripande spelet är så glädjefyllt som detta, spelar det någon roll en, eh, jot? Inte riktigt.

Denna modigaste av vasaller är en ny litterär hjälte. Jag hoppas att han är här för att stanna.

Ace Attorney Investigations Collection (PlayStation, Xbox, Switch, PC, £34.99)

Dom: En juridisk örn svävar

Betyg: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Ace Attorney-serien har alltid haft ett bra rykte bland spelkännarna – även om det ibland verkligen bara har varit ett rykte.

Tack vare att de har varit fast på äldre hårdvara eller begränsade till sitt hemland Japan har dessa brottsbekämpande spel inte alltid varit lätta att spela. Oskrupulösa fans har varit tvungna att använda inofficiella engelska översättningar som laddats ner från de mörkare hörnen av internet.

Tills nu, det vill säga.

De japanska förläggarna Capcom har nyligen haft en lysande framgång med Ace Attorney, polerat upp alla äldre spel så att de kan lysa på Nintendo Switch – och nu har de slutfört den uppgiften med släppet av Ace Attorney Investigations Collection.

Här finns fantastiska versioner av Ace Attorney Investigations: Miles Edgeworth, som först släpptes på Nintendo DS 2010, och dess uppföljare, Prosecutor’s Gambit, som var begränsad till Japan 2011.

Du kan välja mellan originalversionernas pixliga grafik eller vackra nya HD-anime-omgångar.

Det är inte förvånande att Capcom kom runt till detta par sist – inte för att de är dåliga, utan för att de är något atypiska.

Här spelar du inte som en försvarsadvokat som Phoenix Wright, utan som den självsäkra åklagaren Miles Edgeworth. Det är därför en annorlunda upplevelse.

Framför allt bland dessa skillnader är Edgeworths mer undersökande färdigheter. Han vandrar runt brottsplatser, letar efter ledtrådar och gör deduktioner baserade på vad han hittar.

När dessa delar är klara följer den mer traditionella Ace Attorney-upplevelsen av att förhöra vittnen och leta efter hål i deras påståenden – för att utfärda målfällande invändningar.

Det är oerhört underhållande, även om förhören ibland känns lite pröva-och-fel.

Över de fall i dessa två spel behandlas du med spännande övergripande brottshistorier och karaktärsstudier av Edgeworth och hans vänner och motståndare. Dessa är några av de bästa personligheterna inom allt spel.

Nu behöver Capcom bara ge oss mer. Inte remakes av äldre spel – men ett helt nytt Ace Attorney-spel för att träna våra rättsliga hjärnor. Endast då kommer sann rättvisa att skipas.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version