Reidar Digranes (Sp), i namnet kulturbyråd för Bergens kommun, meddelade plötsligt att han tar bort samtliga stipendier för etablerade, professionella konstnärer. Detta katastrofala beslut tillkännagavs över natten, utan förklaring och utan tid för debatt eller reaktioner.

Man är vad man gör, och Digranes har med detta visat att han verkligen inte är en kulturbyråd. Bergen har inte längre en kulturbyråd.

Tidigare kulturbyråd Digranes verkar tycka att detta är helt okej. I en intervju med BT bryr han sig knappt om det, utan “känner inte att 2,7 miljoner är en katastrof”. Digranes tar bort 70 procent av bidragen, men “känner inte” att det är så illa. Skulle han ha känt på samma sätt om nedskärningarna drabbade andra än konstnärerna?

Men det är tydligt att han inte bryr sig om det område han är satt att vara byråd för. Processen visar en tydlig förakt, inte bara för konstnärerna, utan också för yrkesverksamma inom förvaltningen.

Tyvärr är detta typiskt för detta byråd. Genom en uppstyltad budget, full av “ospecificerade” nedskärningar, har byrådet gett sig själv möjlighet att agera som de vill. Man river ut hela budgetposter utan att förklara eller försvara sina beslut och prioriteringar. Nu även utan att ge de berörda eller oppositionen tid att reagera eller diskutera.

Strategin verkar vara följande: Bergens byråd pekar ut en grupp man tror att man kan komma undan med att skämta med. Sedan genomförs en snabb bakhållsattack. De ansvariga ser till att inte engagera sig i någon diskussion (då de kunde riskera att avslöja sin cynism och/eller inkompetens), innan de skakar av sig den kritik som hinner komma. Sedan är det bara att göra nedskärningar.

Denna gång var det alltså konstnärerna det drabbade. Det borde inte förvåna mig, för förakt för konst och kultur går ofta hand i hand med ett odemokratiskt sinnelag. Dessutom har nog Digranes räknat med att folk flest bryr sig lika lite om konst som han själv uppenbarligen gör. Det måste ha sett ut som en riskfri nedskärning att göra för honom personligen, utan att förlora ära eller politisk kapital.

Bergens rykte som kulturby kommer också att lida, vilket kan leda till stora ekonomiska förluster. Under många år har det varit uppenbart att Bergen har fått orimligt lite statliga medel för konst och kultur. Digranes har nu visat varför det kanske är lika bra. När byrådet inte bryr sig om konst och kultur i sin egen stad, hur kan staten då betro dem pengar för sådana ändamål?

Skadan är skedd, nedskärningen är gjord. Men för att förhindra att detta händer om och om igen, måste vi hålla den före detta kulturbyråden Reidar Digranes ansvarig. Han måste ha trott att detta inte skulle påverka hans rykte som politiker. Jag uppmanar alla konstnärer (och människor som bryr sig om sin stad!) att visa hur fel han hade.

Jag kan inte uppmana till konstnärers bojkott, för med denna nedskärning finns det inte mycket kvar att bojkotta. Men jag uppmanar alla att använda varje tillfälle att konfrontera vår tidigare kulturbyråd Reidar Digranes med vad han har gjort. Varje gång vi som konstnärer har att göra med Bergens kommun, Bergens byråd eller Digranes själv, bör vi berätta för dem vad de har gjort.

Vi bör inte bara efterfråga stöd, utan tydligt visa att vi saknar både en kulturpolitik och en kulturbyråd i Bergen.

Det kan hända att vi möter Reidar Digranes genom vårt arbete, antingen på scenen, i galleriet, i rådhuset, genom krönikespalterna eller på andra ställen. Då kan vi adressera honom som “före detta kulturbyråd”, “byråd för näringsliv, ingenting och idrott”, “okulturbyråd”, “byråd mot kultur” eller “byråd för förjävlifisering”.

Men vi ska inte beskriva honom som en kulturbyråd. Det har han visat att han verkligen inte är.

Analys: Artikeln diskuterar Reidar Digranes beslut att ta bort stipendier för konstnärer i Bergen kommun. Beslutet har väckt stark kritik och författaren framhåller hur detta kan påverka stadens kulturella rykte och ekonomi. Genom att hålla Digranes ansvarig och visa missnöje kan konstnärer och allmänheten påverka politiska beslut och prioriteringar. Budskapet är att konst och kultur är viktiga för samhället och bör uppmärksammas och värderas av beslutsfattare och politiker.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version