Investeringar i tru- och livsåskådningssamhällen är en självklarhet

Kjersti Toppe är minister för tru- och livsåskådning och är starkt oenig med Nikolai Astrup. Foto: Geir Martin Strande (arkiv)

Nikolai Astrup och Høyre förnekar sig inte. I känd Frp-stil vill han och Høyre nu avskaffa trupolitiken, skära ner på allt statligt stöd och jämför det att gå i kyrkan med att gå till gymmet (VG 17.9). Var är Høyre som gillade folkekyrkan? Som stod upp för kulturarvet, för den samhällskraft som den norska folkekyrkan representerar.

Var är det Høyre som hade en nedärvd respekt för de grundläggande samhällsvärderingarna? Høyre idag framstår som ett historielöst parti, som uppskattar allt – men som inte känner värdet av någonting. Ska detta parti styra landet?

Idag ger vi stöd till politiska partier. Vi ger stöd till konst och kultur. Vi ger stöd till idrott, till barn- och ungdomsorganisationer, och till mycket annat. Men det är precis tru- och livsåskådningssamhällena Høyre och Astrup vill bekämpa. Förstå det den som kan.

Självklart ska vi finansiera tru- och livsåskådningssamhällena våra, Astrup! För det är rätt och viktigt. Människor strömmar inte till gymmet när lokalsamhällen gråter och sörjer vid ofattbara olyckor som drabbar. Då är det kyrkan man gärna söker sig till, och det är kyrkan som öppnar dörrarna. För alla. Kyrkan skapar trygghet för många. Den är där i sorg och glädje och vid viktiga livshändelser, och utgör ramarna runt ett liv. Høyre vill att allt detta ska vara beroende av din plånbok. Vi kan behöva betala för att kunna gå på begravningar för våra kära.

Det är bara trist att det har gått så långt. För Høyre sysslar inte bara med prat. De menar detta. Och de handlar därefter. I statsbudgeten för 2024 skar Høyre i sitt alternativa statsbudget 174 miljoner kronor till Den norske kyrkja. Det är många prästtjänster, det. Det kommer att drabba vår landsomfattande, grundlagsfästa folkekyrkan hårt. Så om du är en trogen Høyreväljare och gillar folkekyrkan, så är inte Høyre ditt parti.

Astrup anser att vi har blivit ett mindre troende folk. Han kan tala för sig själv. Religion och tro är viktigt för många, fortfarande. Oavsett är religionsfrihet en grundläggande mänsklig rättighet. Det är faktiskt viktigare att möjliggöra för människor att utöva sin tro i trygga gemenskaper än mycket annat. Dessutom betyder folkekyrkan mycket för samhället i stort.

Men Astrup kör på och anser att den norska kyrkan bara ska vara för de som har råd, och föreslår – utan att fälla en tår – att kyrkor kan säljas för att driva de andra – ett tag till. Men Astrup kan försöka sig. Vi som har sett Johanneskyrkan insvept i plast på sistone förstår hur djupt det sitter i oss. Våra kyrkor är inte aktier som kan säljas eller köpas när man behöver pengar. De är där för folket och ska bestå genom generationer.

I den tiden vi befinner oss i nu, är det sista vi behöver att skapa osäkerhet kring vår folkekyrka. Vår landsomfattande folkekyrka, som är stöttad av staten, som det står i Grundlagen. Men grundlagskyddet hindrar inte att liberala Høyre nu går till kamp mot kyrkan och andra trussamfund. Det är anmärkningsvärt.

Har verkligen inte Høyre andra saker att prioritera bort från statsbudgeten än att skära ner på allt stöd till trussamfund runt om i Norge?

Regeringen vill ha ett livssynsöppet samhälle, och bidragen till Den norske kyrkja och de andra trus- och livsåskådningssamhällena är viktiga för att säkerställa det.

Idag är den norska kyrkan uppdelad i 1146 församlingar. Det finns cirka 1331 prästtjänster. Den får ett ramstöd på cirka 2,4 miljarder kronor. Vi får mycket tillbaka för pengarna. Verksamheten betyder mycket för många, och för många fler än de som sitter i kyrkbänkarna varje söndag. En landsomfattande folkekyrka är viktig att bevara. För att det är en del av Norge.

Publisert: 21. september 2024 17:34

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version