Den nya franska regeringens budget och skatteplaner för de rikaste med premiärminister Michel Barnier i spetsen

I helgen presenterades den nya franska regeringen under ledning av Michel Barnier, två månader efter parlamentsvalet. Den nya regeringen är mer högerlutande än den tidigare, trots att vänstern blev störst i valet i juli. Men vänsterkoalitionen Nya folkfronten lyckades inte samla tillräckligt många platser för en egen majoritet i parlamentet. Den mest akuta uppgiften är att komma överens om en budget för nästa år samtidigt som Frankrike dras med en allt högre statsskuld, rapporterar Reuters.

På söndagen flaggade premiärminister Barnier för högre skatter – men bara för de rikaste. – Jag kommer inte att höja skatterna för alla fransmän, varken de mest utsatta, de som arbetar eller medelklassen. Men jag kan inte utesluta de rikaste från den nationella ansträngningen att komma till rätta med situationen, sade Barnier i tv-kanalen France 2. Premiärministern öppnade också för förändringar i president Emmanuel Macrons kritiserade pensionsreform som innebar en höjning av pensionsåldern från 62 till 64. Det ska dock inte ske på bekostnad av pensionssystemets ekonomi, betonar han. Vidare nämnde Barnier att han vill ta större hänsyn till de karriärshinder som arbetande mödrar ställs inför. Den nya premiärministern lovade också åtgärder för att begränsa invandringen. – Vi måste hantera migrationsfrågan mycket hårdare, säger han.

Analys: Den nya franska regeringen under ledning av Michel Barnier har presenterat sin budgetplan för nästa år, med fokus på att höja skatterna för de rikaste. Samtidigt öppnar de för förändringar i pensionsreformen och tar hänsyn till karriärshinder för arbetande mödrar. Åtgärder för att begränsa invandringen är också en del av regeringens planer. Dessa åtgärder kan påverka ekonomin och samhället i Frankrike, vilket kan ha konsekvenser för medborgarnas liv och ekonomi.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version