Den brittiska regeringen kan stoppa Equinors gigantiska utbyggnad utanför Shetland, enligt miljöadvokaten Tessa Khan.

Det har gått ett år sedan britterna gav grönt ljus för att bygga ut oljefältet Rosebank. Tillsammans med en partner kommer Equinor att investera 41 miljarder kronor i projektet, som förväntas vara i produktion år 2026.

Men med den nya Labour-regeringen vid makten i Storbritannien finns det flera indikationer på att det kan bli en omprövning av licensen, enligt aktivisten och miljöadvokaten Tessa Khan.

– Vi anser att det är ett stort misstag att placera ett gigantiskt oljefält i ett sårbart marint område, säger hon till E24.

Khan leder organisationen Uplift UK. Tillsammans med Greenpeace har hon stämt den brittiska regeringens godkännande av Rosebank-projektet.

Organisationerna anser att projektet kommer att leda till stora utsläpp av växthusgaser och förvärra klimatförändringarna. De stämmer regeringen för vad de anser vara en olaglig licens.

Ny politik från Storbritannien

Khan lyfter fram flera faktorer som hon tror kan förändra projektet:

Den nya regeringen i Storbritannien planerar att förbjuda ny olje- och gasletning i Nordsjön. De vill även höja skattenivån för branschen.

En Labour-politiker, som nu är statssekreterare, har tidigare sagt att partiet inte kommer att stödja utvecklingen av Rosebank-fältet.

I somras kom en dom som kräver att brittiska myndigheter utreder oljefältets totala klimatutsläpp, liknande en dom som även har gjorts här i Norge.

För tre veckor sedan meddelade regeringen att de inte längre kan försvara den tidigare regeringens tillstånd för utbyggnader, som bland annat har getts till Equinors kommande oljeprojekt Rosebank.

Därmed är det möjligt med en stämning från brittiska miljöorganisationer, enligt Khan. Och hon tror att organisationerna kan vinna.

Kontroversiellt

Rosebank-fältet ligger 130 kilometer väster om Shetlandsöarna. Det förväntas kunna producera 300 miljoner fat olja under sin livstid, enligt Equinor.

Det är det största icke-utvecklade fältet på brittisk kontinentalsokkel.

Equinor äger 80 procent och London-börsnoterade Itacha Energy äger 20 procent.

– Rosebank är ett viktigt projekt som motverkar nedgången i brittisk olje- och gasproduktion. Samtidigt skapar det många arbetstillfällen, och värdeskapande och industriella möjligheter lokalt, säger presspersonen Ola Morten Aanestad på Equinor till E24.

Han säger att Rosebank-projektet kommer att bidra till energisäkerhet i Europa, och att oljan och gasen därifrån kommer att ha lägre klimatutsläpp än andra fält på brittisk kontinentalsokkel.

Förra året genomförde den brittiska miljörörelsen stora demonstrationer mot projektet. De anser att förbränningen av oljan och gasen från fältet kommer att leda till lika mycket klimatutsläpp som de 28 fattigaste länderna i världen släpper ut årligen.

– Utsläppen från produktionen är minimala jämfört med de totala utsläppen när oljan och gasen bränns. Men produktionsemissionerna från Rosebank i sig är tillräckligt stora för att överskrida den brittiska oljebranschens klimatmål, säger Khan.

Miljöadvokaten anser också att det är problematiskt att Equinor är partner med Ithaca Energy. Detta eftersom företagets huvudägare är Delek Group, ett israeliskt företag som är uteslutet från Oljefonden och KLP på grund av ockupationen i Västsahara och på Västbanken.

Projektet fortskrider enligt planen

Equinor är inte oroligt för miljörörelsens ivriga försök att avsluta Rosebank-projektet.

– Projektet fortskrider enligt planen, säger Aanestad från Equinor.

Han informerar om att Equinor inte har ombeds att konsekvensbedöma projektet på nytt eller ytterligare.

Produktionsstart för Rosebank förväntas år 2026. Equinor har hittills genomfört marina installationer och uppgraderat ett produktionsfartyg som förhoppningsvis snart ska segla mot Storbritannien.

Vill inleda dialog med operatörer

Presspersonen Ben Tozer på energidepartementet i Storbritannien bekräftar för E24 att regeringen står fast vid att den inte kommer att utmana miljörörelsens stämningar mot Rosebank-projektet.

“Denna beslut kommer att spara skattebetalarna pengar”, står det i pressmeddelandet från regeringen.

Den brittiska regeringen skriver samtidigt att den möjliga rättegången inte kommer att innebära att Rosebank-licensen dras tillbaka.

Tozer informerar att regeringen senare i år kommer att ge fler detaljer om beslutet att inte utfärda tillstånd för nya olje- och gaslicenser. En utfrågning om detta förväntas äga rum våren 2025.

“I väntan på detta kommer regeringen att arbeta i partnerskap med operatörer för att klargöra betydelsen av detta för enskilda projekt”, skriver han vidare.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version