Tesla-aktien steg under en positiv start på Wall Street-veckan

Elbilstillverkaren Tesla var framträdande på Wall Street på måndagen. Foto: Aly Song / Reuters / NTB

Publicerad: Idag 15:32
Uppdaterad: Just nu

Så såg det ut på de ledande USA-indexen vid stängning:

– Tek-tunga Nasdaq steg 0,14 procent
– Den breda S&P 500-indexet steg 0,31 procent
– Industrindexet Dow Jones steg 0,17 procent

Intel-aktien fortsatte att stiga

Tek-aktien Intel fortsatte att stiga med 3,3 procent efter rykten om att företaget kan bli uppköpt. Wall Street Journal skrev förra veckan att chipstillverkaren Qualcomm ska ha kontaktat Intel med avsikt att eventuellt köpa upp företaget, enligt anonyma källor. Informationen har inte bekräftats av något av företagen. Enligt Bloomberg har kapitalförvaltaren Apollo Global Management också erbjudit sig att investera upp till fem miljarder dollar i företaget.

Intel har tillverkat minneschips sedan 70-talet. Företaget har dominerat marknaden för processorer till persondatorer från början av 1980-talet fram till nutid. I somras meddelade företaget om stora jobbkutt och behov av kostnadsminskningar. Marknadsvärdet är 95 miljarder dollar.

Tesla-aktien steg med 4,9 procent på måndagen. Uppgången kom efter att Barclays i en anteckning framhävde att de förväntar sig leveranssiffror för tredje kvartalet som kommer att vara högre än förväntat, enligt Bloomberg.

Mäklarhuset förutser 470 000 levererade bilar under perioden, medan det förväntas vara 461 000, enligt Bloomberg. Barclays förväntan motsvarar en tillväxt på åtta procent från föregående år.

Tesla kommer att presentera sina leveranssiffror för levererade elbilar i början av oktober.

– Med tanke på de positiva data som har rapporterats hittills under kvartalet, särskilt i Kina, tror vi att Teslas försäljningstakt är väl förstådd och investerarna förväntar sig ett starkare resultat, skriver Barclays-analytikern Dan Levy.

Räntehöjning

Förra veckan avslutades med en bra Wall Street-vecka efter att den amerikanska centralbanken Federal Reserve beslutade att sänka räntan med 0,50 procentenheter.

I motiveringen för sänkningen hänvisade USA:s centralbank till att den ekonomiska aktiviteten fortsätter att växa i stadig takt, och att inflationen är mer under kontroll än tidigare.

“Ökningen av antalet nya jobb har avtagit, och arbetslösheten har ökat men är fortfarande låg. Inflationen har rört sig närmare kommitténs mål på två procent, men är fortfarande något hög”, skrev banken i meddelandet.

Inflationsresultat

Det kommer att vara flera amerikanska nyckeltal denna vecka som investerare kommer att följa noga.

I spetsen är inflationsdata på fredag, och enligt Bloomberg förväntar sig ekonomerna att den så kallade PCE-inflationsindexet dämpades ytterligare i augusti. Siffrorna anses vara den amerikanska centralbankens föredragna mått på prisökningen.

Ekonomernas förväntan är att prisökningen var 2,3 procent i augusti jämfört med augusti förra året, ned från 2,5 procent i juli.

KärnPCE, som exkluderar energi- och livsmedelspriser, förväntas å andra sidan öka något – till 2,7 procent från 2,6 procent.

Analys:

Denna artikel handlar om hur Tesla-aktien och Intel-aktien presterade på Wall Street, samt Federal Reserves räntebeslut och inflationsförväntningar. För investerare är det viktigt att följa med på dessa händelser för att kunna fatta informerade beslut om sina ekonomiska investeringar. Tesla-aktien steg på grund av förväntningar om högre leveranssiffror, medan Intel-aktien steg på rykten om eventuellt uppköp. Federal Reserves räntebeslut och inflationsdata är också av stor betydelse för att förstå den ekonomiska situationen och dess påverkan på marknaderna. Det är viktigt att vara uppdaterad om sådana händelser för att kunna anpassa sin investeringsstrategi på ett effektivt sätt.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version