Zoe Ball, BBC:s högst betalda presentatör – på nästan £1 miljon per år – har varit borta på förlängd obegriplig ledighet, vilket har fått BBC att snabbt fylla hennes frukosttid på Radio 2 med en roterande band av medpresentatörer medan alla andra har frågat: ‘Var i all världen är Zoe?’

Men inte längre.

På söndag meddelade Zoe att hon skulle vara tillbaka och igår var hon på radion, klockan 06.30 skarp. Glad och pigg, om än inte riktigt lika maniskt sprallig som vanligt, efter att ha kämpat sig igenom den regniga resan från Brighton i sin Mini.

‘Jag är den glada vandraren!’ säger hon som introduktion. ‘Jag har vandrat tillbaka. Hur var din sommar?

‘Vad har jag missat? Skicka mig ett sms – jag har saknat dig… Nej, jag åkte inte till Turkiet för ett nytt ansikte och tänder,’ skämtar hon.

Vi är igång på ‘Maximum Music Monday’ med Earth, Wind & Fire och en hel del prat om ‘mammakärlek’, Strictly och 50-årsjubileet för Ceefax.

Det finns även stora tack till hennes modiga vikarier som har fått missa sina egna shower och avboka semestrar, kärlek till hennes ‘underbara’ publik och prat om hur glad hon är att vara tillbaka.

‘Så mycket har hänt sedan jag var här sist,’ säger hon. ‘Jag vet inte var jag ska börja.’

Istället får vi höra vad hennes lyssnare har haft för sig.

Hur Lisa från Westcliff-on-Sea, i Essex, har förlovat sig med sin underbara man Darrell.

Hur någons dotter Poppy har förlovat sig med en kille vid namn Joe.

Hur Sophie, som ringer från sin pendling, har fått ett nytt jobb.

Och hur en grupp roddare från Walberswick har ömma handflator.

Vilket naturligtvis är mycket intressant, men det tar inte riktigt upp det uppenbara problemet. Vilket tar ganska mycket plats.

Inte bara för att Zoe får så mycket betalt – £4,750 per avsnitt – och är värd för Storbritanniens mest populära frukostradioshow.

Eller för att hennes 6,4 miljoner lyssnare sedan veckor tillbaka har delat med sig av sin oro över hennes långa frånvaro i sociala medier.

Vissa av dem verkligen oroliga. Andra lite förbryllade. Och allt fler ganska arga över vad de ser som slöseri med licensavgifter mitt i en försök att mörklägga.

Det är lite konstigt eftersom när programledare normalt behöver ta ledigt är BBC väldigt bra på att säga varför.

Vanligtvis, om det är av personliga skäl – som med Lauren Laverne och Jamie Theakston (som båda genomgår behandling för cancer) – tenderar de att göra en offentlig förklaring, låta sina lyssnare veta vad som pågår. Och alla önskar dem väl och lämnar dem i fred.

Ibland tar programledare ledigt för att göra andra jobb – vara med i Strictly Come Dancing, vara programledare för andra tv-program, eller kanske tillbringa några veckor som kändis-DJ.

Men den här gången var Zoe borta i sex veckor, åtföljt av en öronbedövande tystnad och vad som känns som en hektisk jonglering bakom kulisserna.

Det hjälpte kanske inte att det då och då skulle vara en ‘Zoe sighting’. Shopping i Brightons Churchill Square. Busa runt över en kaffe med sin ex-make DJ Norman Cook (artistnamn Fatboy Slim) i Hove.

Mail avslöjade att hon hade flyttat under sin ledighet.

Och sedan gick hennes son Woody ut på sociala medier och sa att han ‘stöttat henne’ på senare tid – även om en del av detta kanske var på distans, eftersom det mesta av hans sommar tycks ha spenderats på festivaler.

Självklart, om stackars Zoe, 53, har haft en mittlivskris och behövde lite medkännande ledigt, skulle det vara fullt förståeligt – hennes mamma, Julia Peckham, dog tidigare i år efter en hemskt kort strid mot bukspottkörtelcancer. Men varför inte bara säga det?

Kanske kommer vi aldrig att veta vad som egentligen har hänt bakom kulisserna. Men det är trevligt att veta att hon mår bra.

Så välkommen tillbaka, Zoe! Och låt oss bara hoppas att du är här för att stanna den här gången.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version