Regeringen planerar att skärpa reglerna för friskolor – Utredningen får förlängd tid

Regeringen har beslutat att skärpa villkoren för fristående skolor och utredningen som granskar möjligheterna till vinster i friskolan kommer att få ett utökat uppdrag. Den nya uppgiften är att föreslå åtgärder för att förhindra olämpliga personer från att äga eller påverka friskolor samt att föreslå att Skolinspektionen ska kunna ingripa mot hela friskolekoncerner vid brister.

Utbildningsminister Johan Pehrson (L) betonar vikten av att granska problem som kan uppstå i koncerner och utredaren Joakim Stymne har fått i uppdrag att föreslå begränsningar för vinstuttag inom friskoleägande. Direktiven innebär att vinstutdelning inte får ske vid nystartad verksamhet, kvalitetsbrister eller mottagande av statsbidrag för kvalitetshöjande åtgärder.

Utredningen ska nu även undersöka möjligheten att neka friskolor vinstuttag samt rätt till statsbidrag om de inte uppfyller kraven. Skolinspektionen har tidigare påpekat att friskolor kan köpas upp av otillåtna bolag och denna fråga kommer också att tas upp i utredningen.

Det har beslutats att utredningen ska förlängas och ett delbetänkande förväntas i mars med ett slutbetänkande i december nästa år. Det är viktigt att följa utvecklingen kring friskolor och deras regleringar för att förstå hur det kan påverka både skolans kvalitet och ekonomin för friskoleägare.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version