DNB höjer effektiv fast ränta för fem år till 4,50 procent – Nordea följer i samma spår denna vecka. Enligt DNB:s hemsida erbjuder de nu den bästa effektiva fast räntan med en löptid på fem år till 4,50 procent. Detta meddelande om ränteökningen rapporterades först av NRK.

Enligt Marianne Wik Sætre, Norges chef för personmarknaden på DNB, har andra banker som sänkte räntan förra veckan redan höjt dem igen denna vecka. Räntan är fortfarande på en lägre nivå nu än för två veckor sedan på grund av stora svängningar i marknadsräntorna, vilket påverkar vad bankerna själva måste betala för fast räntelån.

Sætre skriver att även räntan på fast insättningsränta med tre månaders bindningstid har justerats upp till 4,80 procent. Många banker har nyligen sänkt sina fast räntor, inklusive DNB, Nordea och KLP Banken, på grund av lägre marknadsräntor.

Nordea meddelade på tisdagen att de har höjt fast räntorna igen eftersom marknadsräntorna har börjat stiga igen. DNB:s fast ränteerbjudande på onsdagen är som följer:
– 3 år effektiv: 4,66
– 5 år effektiv: 4,50
– 10 år effektiv: 4,71

Enligt Renteradar var DNB:s fast räntetillbud för tisdagen:
– 3 år effektiv: 4,48
– 5 år effektiv: 4,22
– 10 år effektiv: 4,48

Majoriteten av norska hushåll har variabel ränta på sina bolån. Endast fyra procent har fast ränta, medan cirka 96 procent har variabel ränta enligt Statistisk sentralbyrå. Norges Banks styrränta har höjts och sedan legat stilla, och de variabla bolånsräntorna har följt denna utveckling.

Bankernas sänkningar av fast ränta har samtidigt gjort att fast räntor ligger betydligt lägre än de variabla räntorna. På tisdagen låg de bästa erbjudandena för fast ränta enligt Renteradar:
– 4,4 procent effektiv ränta vid bindning i 3 år
– 4,2 procent vid bindning i 5 år
– 4,4 procent vid bindning i 10 år

Analys: Räntehöjningar och sänkningar påverkar direkt hushållens ekonomi och beslut kring bolånen. Genom att följa marknadsutvecklingarna och bankernas räntejusteringar kan man fatta mer välinformerade beslut om huruvida man ska välja fast eller variabel ränta för sitt bolån. Det är viktigt att vara medveten om de olika alternativen och deras konsekvenser för att kunna göra det bästa valet för sin ekonomi.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version