DNB höjer fast räntan – hur påverkar det dig och din ekonomi?

DNB följer nu i Nordeas fotspår genom att höja fast räntan denna vecka. Enligt DNB:s webbplats är den bästa effektiva fast räntan med en löptid på fem år nu 4,50 procent. NRK rapporterade först om ränteökningen.

Enligt Marianne Wik Sætre, Norgeschef för personmarknaden på DNB, har andra banker som sänkte räntan förra veckan redan höjt dem igen. Hon nämner att justeringen är ett resultat av stora svängningar på marknadsräntorna, vilket påverkar vad bankerna själva måste betala för fast räntelån.

Även räntan på fast ränteinsättning med en bindningstid på tre månader har justerats upp till 4,80 procent.

Många banker sänkte nyligen fast räntorna, inklusive DNB, Nordea och KLP Banken, på grund av lägre marknadsräntor. Nordea meddelade på tisdagen att man har höjt fast räntan igen, eftersom marknadsräntorna har börjat stiga.

DNB:s fast ränteerbjudande på onsdag är:

– 3 år effektiv: 4,66
– 5 år effektiv: 4,50
– 10 år effektiv: 4,71

Majoriteten av norrmännen har rörlig ränta på sina bolån. Endast fyra procent har fast ränta, medan cirka 96 procent har rörlig ränta enligt Statistisk sentralbyrå. Styringsrenten i Norges Bank har ökat avsevärt och sedan stått still, och de rörliga bolåneräntorna har följt denna utveckling.

Bankernas fast räntesänkningar har samtidigt gjort att fast räntor ligger betydligt lägre än de rörliga räntorna. De bästa erbjudandena på fast ränta låg på dessa nivåer enligt Renteradars siffror på tisdagen:

– 4,4 procent effektiv ränta vid bindning i 3 år
– 4,2 procent vid bindning i 5 år
– 4,4 procent vid bindning i 10 år.

Analys: DNB har höjt fast räntan vilket kan påverka dina lånekostnader om du har ett lån med fast ränta. Det är viktigt att följa med i marknadens rörelser och överväga om det är läge att binda räntan eller inte. Att ha koll på ränteläget och olika erbjudanden kan hjälpa dig att fatta kloka beslut för din ekonomi.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version