Hjem har utmanat Finn och var tvungen att hitta en ny chef och redan hämtat mer pengar, men ändå överträffar företaget sina egna förväntningar. – Blir mycket utmanande, säger analytikern.

I april lanserade centrala aktörer inom mäklarbranschen Hjem, en marknadsplats som syftar till att utmana jätten Finn.

Men på ungefär ett halvår har VD Rune Paulseth slutat abrupt, och företaget har precis hämtat nya 20 miljoner kronor.

Totalt har mellan 60 och 70 miljoner kronor nu investerats i den nya marknadsplatsen.

– Ni har nyligen hämtat pengar igen, och VD:n slutade kort tid efter starten. Vad säger det om situationen i företaget?
– Kapitalanskaffningen låg i korten och var enligt planen. Vi var ett nystartat företag och behövde naturligtvis en del kapitaltillskott i början. Och så fick han ett erbjudande från Spond där han går in som VD, säger företagets nya VD Veslemøy Fredriksen när vi träffar henne på Hjems kontor på Aker Brygge i Oslo.

Ungefär ett halvår efter starten visar marknadsplatsen 35 miljoner sidvisningar, vilket de beskriver som “över förväntan”.

– Vi har haft en mycket bra start med stor uppslutning i branschen. Vi har en ganska hög andel återkommande besökare, så kallade recurring visits, säger Fredriksen.

Den senaste kapitalanskaffningen på 20 miljoner riktades mot de ägare som hade gått in från början på företagsnivå.

– Det var enskilda personer och nyckelpersoner i företagen som tecknade sig. Men vi kommenterar inte enskilda personer, säger hon.

I kvartalsredovisningen för andra kvartalet hänvisar Finn-ägaren Schibsted Marketplaces till att de förväntar sig “något” negativa effekter på intäkterna som ett resultat av att mäklare flyttar medel till Hjem baserat på sitt ägarskap.

Bakom Hjem står flera av de största aktörerna inom fastighetsmäkling, som tillsammans drar in ungefär hälften av omsättningen i branschen. Privatmegleren, Eie, Krogsveen och Nordvik är bland företagen på ägarsidan.

På Schibsted Marketplaces kvartalsredovisning för andra kvartalet, som presenterades i juli, hänvisade koncernchef Christian Printzell Halvorsen till att Hjem hade ungefär en tredjedel av de 18 500 bostäderna som fanns på Finn vid den tiden.

– De har ett substantiellt lägre utbud på sin webbplats, sa Halvorsen.

Han påpekade att mäklare som har ägarandelar i Hjem har beslutat att nedgradera Finn-paketet från stort till medium, samtidigt som de också betalar för en paket på Hjem.

– Det är bara en nedgradering för att flytta medel till sin egen kanal, för att uttrycka det så, sa han.

Sparebank 1-analytiker Øyvind Mossige, som analyserar Schibsted-aktien, säger att han tror att det kommer att bli “mycket utmanande” för Hjem i framtiden.

– Det är så grundläggande som att de saknar en produkt som folk behöver. Finn når idag ut till alla köpare, och priset man betalar till Finn är långt ifrån det värde produkten tillför, säger han till E24.

Den nya VD:n säger att de har konkreta exempel på bostäder som har legat länge på Finn utan att bli sålda.

– Med vår proaktiva och mer målinriktade marknadsföring når vi ut till människor som är i supermodus för bostaden. De hade kanske inte tänkt på att söka på samma sätt. Det leder till att de kommer på visning och bostaden säljs, säger Fredriksen.

Øyvind Mossige på Sparebank 1 säger att det är dags för Finn att ta det pris som produkten faktiskt förtjänar.

– Vad tycker du om att mäklare rekommenderar bostadssäljare att gå ned i paket på Finn och samtidigt köpa in sig i Hjem, där de inte når några fler potentiella köpare?
– Det innebär att bostadssäljaren tar en kostnad, i form av sämre exponering och potentiellt lägre prisuppnåelse, för att mäklaren ska kunna hålla liv i en dröm om att en dag äga ett värdefullt företag. Stort paket på Finn ökar trafiken med cirka 25 procent. Det säger sig självt att detta inte gynnar bostadssäljaren, säger Mossige.

Finn.no ägs av Schibsted Marketplaces. Schibsted Media, som äger E24, skildes från Schibsted Marketplaces i början av juni 2024. Vissa journalister på E24 har aktier i börsnoterade Schibsted Marketplaces efter tidigare deltagande i Schibsteds aktiesparprogram för anställda.

Analys: Hjem har utmanat Finn på mäklarmarknaden och har lyckats dra till sig investeringar och generera sidvisningar över förväntan. Det finns dock en oro kring företagets framtid och dess förmåga att konkurrera med den etablerade jätten. Samtidigt har det uppstått kritik och frågetecken kring företagets affärsmodell och hur det påverkar både mäklare och bostadssäljare. Det är viktigt för investerare och konsumenter att noggrant överväga vilka val de gör när det gäller fastighetsmarknaden och hur de kan påverkas av denna nya aktör.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version