Israel antyder att skicka marktrupper in i Libanon efter Hizbollahs raketattack mot Mossads huvudkontor i Tel Aviv. Rädslan för en regional storkrig ökar.

Hizbollah-milisen avfyrade på onsdagsmorgonen en Qader-1 raket mot det israeliska underrättelsesamfundet Mossads högkvarter i Herzliya strax norr om Tel Aviv. De iransktillverkade Qader-raketerna har en räckvidd på upp till 2000 kilometer och kan utrustas med sprängämnen på upp till 800 kilo. Enligt Israel sköts den ned av israelisk luftvärn, men det är oklart var detta skedde eller om raketen orsakade skador.

Israel hävdar att man har attackerat 280 Hizbollah-mål i Libanon och säger att attackerna kommer att fortsätta. Den israeliska armén meddelade samtidigt att två brigader med reservsoldater kallas in till “operationell tjänst i norr”. Landets försvarschef Herzl Halevi antyder möjligheten att skicka marktrupper in i Libanon.

Enligt Libanons hälsominister Firass Abiad dödades minst 51 personer och 223 skadades i de israeliska attackerna på onsdagen. Över 600 personer har dödats sedan attackerna inleddes tidigare under veckan, däribland över 50 barn. Över 2000 personer är också skadade, och kapaciteten vid sjukhusen i Libanon är överbelastad.

Frykten för att kriget mellan Israel och Hizbollah ska utlösa en regional storkrig är nu ökande och ett centralt ämne under FN:s så kallade högnivåvecka i New York. USA:s president Joe Biden varnade för ytterligare eskalering när han talade inför FN:s generalförsamling på tisdagen, och i en intervju med TV-kanalen ABC uteslöt han inte en storkrig.

En israelisk markinvasion kan bli mycket kostsam för landet, enligt Anders Persson vid Linnéuniversitetet i Sverige. Han påpekar att Israel inte lyckades besegra Hizbollah när de trängde in i Libanon 2006.

Hizbollah anser att det är Israel som har nyckeln till fred och hävdar att raketattackerna kommer att fortsätta tills premiärminister Benjamin Netanyahus regering ingår en vapenvila med Hamas och får ett slut på palestiniernas lidande i Gaza.

I en analys av situationen kan det konstateras att det pågår allvarliga konflikter mellan Israel och Hizbollah, vilket kan leda till en större regional storkrig. Denna konflikt kan påverka ekonomin och finanserna inte bara i Mellanöstern utan också globalt, vilket kan leda till instabilitet och osäkerhet på finansmarknaderna. Det är därför viktigt att följa utvecklingen noga och vara medveten om hur detta kan påverka ens ekonomiska situation.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version