Investera smart: Tysk politiker utnyttjar politiska fångar för lökodlingar i Belarus

En medlem i tyska ytterhögerpartiet AFD har utnyttjat politiska fångar i Belarus. De har arbetat under slavliknande förhållanden på hans lökodling i diktaturen.

Jörg Dornau slöt 2020 ett avtal med lokalstyret i ett distrikt nära Belarus gräns till Litauen om att få starta lökodlingar där. Han lockade med 45 nya arbetstillfällen utanför staden Lida. Men de ser ut att ha gått till politiska fångar som fängslades efter protesterna mot diktator Aleksandr Lukasjenko i svallvågorna av det riggade presidentvalet hösten 2020.

En av fångarna som tvingades jobba på odlingen var Andrej som fängslades efter att ha gillat ett inlägg på sociala medier. Han säger till den oberoende belarusiska nyhetssidan Reform.news, som avslöjade fångutnyttjandet, att han fick fem euro per arbetsdag – om han ansågs arbeta tillräckligt bra.

Arbetsdagen började med frukost klockan 07 och pågick i elva timmar utan någon mer mat fram till klockan 18 på kvällen.

Jörg Dornau besökte anläggningen minst en gång under tiden Andrej arbetade där.

– Jag såg honom, en lång flintskallig man, säger Andrej och ger enligt Politico en pricksäker beskrivning av Dornau.

– Han kom i sin tyskregistrerade bil. Han kom in i skjulet där vi sorterade lök med anställda arbetare.

Politikern fick kritik redan när hans affärer i Belarus blev kända och i augusti fick han av sitt parlament motsvarande 235 000 kronor i böter för att inte ha redovisat dem.

I dag sitter 1 324 politiska fångar inspärrade i Belarus, enligt människorättsorganisationen Vjasnas siffror. Andrej, som satt fängslad i 15 dagar i februari, är inte längre en av dem.

Om att arbeta i Jörg Dornaus lökodling har han inget positivt att säga, utom en sak:

– Löken var god.

Analys:

En tysk politiker utnyttjar politiska fångar för att driva lökodlingar i Belarus, vilket är ett allvarligt brott mot mänskliga rättigheter. Det är viktigt att vara medveten om sådana oetiska handlingar och att inte stödja verksamheter som utnyttjar människor på detta sätt. Det är också viktigt att pressa politiker och företag att agera etiskt och respektera mänskliga rättigheter i alla sina verksamheter.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version