FN:s Unrwa rustar för kris på tre fronter efter attacker mot Libanon
FN:s organ för palestinska flyktingar, Unrwa, rustar för en kris på tre fronter efter det att Israels attacker mot Libanon eskalerat.

Unrwa-chefen Philippe Lazzarini ser med oro på situationen i Libanon. Arkivbild. Foto: Bilal Hussein/AP/TT

När situationen nu eskalerar även i Libanon innebär det att tre av FN-organets verksamhetsområden förvandlas till aktiva frontlinjer, säger Lazzarini. Han kallar situationen en ”trippel tragedi”.

Rädslan är att vi går in i ett fullfjädrat krig. En annan oro är att delar av Libanon blir som Gaza, säger Lazzarini till nyhetsbyrån AFP under FN:s generalförsamling.

Minst 222 Unrwa-anställda har dödats i Gaza sedan kriget inleddes den 7 oktober då Hamas attackerade Israel. Två tredjedelar av Unrwas anläggningar i Gaza har skadats och förstörts.

Dessutom kommer behoven öka om situationen förvärras i Libanon – vilket kommer att belasta det redan kämpande FN-organet ytterligare.

Flera länder pausade sina donationer till Unrwa tidigare i år efter att Israel anklagat flera av dess medarbetare i Gaza för att ha varit inblandade i attackerna den 7 oktober. De flesta givare har sedan dess återupptagit finansieringen, med undantag från USA som var Unrwas största finansiär.

Unrwa har tillräckligt med finansiering till slutet av oktober, säger Philippe Lazzarini.

Han är värd för en givarkonferens, i anslutning till FN:s generalförsamling, vars syfte är att säkra mer stöd.

Analys:
Artikeln fokuserar på Unrwa och dess förberedelser inför en potentiell kris på tre fronter efter Israels attacker mot Libanon. Unrwa-chefen, Philippe Lazzarini, uttrycker oro för situationen och beskriver den som en “trippel tragedi”. Med ökande spänningar och våld i Gaza och Västbanken, samt nu även i Libanon, står Unrwa inför utmaningar med att möta behoven hos palestinska flyktingar. Finansieringen till Unrwa har också påverkats av politiska påtryckningar, med flera länder som har pausat sina donationer. Philippe Lazzarini arbetar för att säkra mer stöd genom en givarkonferens i anslutning till FN:s generalförsamling. Detta kan påverka Unrwas förmåga att bistå palestinska flyktingar och behovet av humanitärt stöd i regionen.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version