Fredagens attack mot Hizbollahs generalstab i Beirut skiljde sig från tidigare precisionsbombningar mot Hizbollah-ledare. Flera amerikanska bunkerbrytande Mark 84-bomber användes, tillsammans med andra projektiler. Varje M 84-bomb väger nästan ett ton och kan tränga igenom fem meter armerad betong.

Om Nasrallah skulle ha dödats eller sårats svårt, blir det upp till Irans högste ledare att fatta beslutet om fortsättningen. Under de senaste striderna har Iran inte ingripit för att stödja Hizbollah på slagfältet, utan har skickat vapenlastbilar via Syrien. Många av dem har dock förstörts av israeliska robotar.

Situationen i Libanon är välplanerad av Israel, som har studerat Hizbollahs vapen och staber noggrant sedan det förra kriget 2006. Israel har genomfört flera räder mot avfyrningsramper i Libanon och skadat Hizbollahs högsta befäl och förstört deras vapen, men inga målsökande ballistiska robotar har använts.

Premiärminister Benjamin Netanyahu gav grönt ljus för operationen innan han talade inför FN:s generalförsamling, där han fokuserade på Iran och hotade med vedergällning om de gick in i kriget.

Netanyahu behöver USA för att hålla Iran i schack, men har haft konflikter med den amerikanska ledningen. Efter att ha lovat att godkänna en vapenvila i samtal med Biden och Macron ändrade han sig när hans koalitionspartners hotade att fälla regeringen om han accepterade en vapenvila innan Hizbollah slutade attackera Israel. Samtalen om en vapenvila fortsätter dock bakom kulisserna.

Analys:
Artikeln handlar om den pågående konflikten mellan Israel och Hizbollah i Libanon. Israel har noggrant planerat sina attacker mot Hizbollahs avfyrningsramper, vilket har resulterat i skador på Hizbollahs ledare och förstörelse av deras vapen. Premiärminister Netanyahu försöker hålla Iran utanför konflikten genom att samarbeta med USA, men möter motstånd inom den amerikanska ledningen och från sina egna koalitionspartners. Situationen är spänd och förhandlingar om en vapenvila pågår.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version