Intresset för bunden ränta har exploderat de senaste två veckorna, enligt de stora bankerna. När Camilla Lagestad (45) bundit sin ränta 2020 fick hon rådet att inte göra det.

I november 2020 låg styrräntan på 0 procent, och pandemin hade ett hårt grepp om nästan allt och alla. Då bestämde sig Camilla Lagestad från Tønsberg för att binda räntan.

– Alla runt mig sa "gör inte det. En bunden ränta är alltid till bankens fördel". Men det ville jag inte tro på, säger Lagestad till E24.

Hon struntade i varningarna och band räntan på sitt bolån till 2,24 procent. Räntan på lånet för sekundärbostaden var 2,34 procent. Båda bundna i 10 år.

Totalt har hon cirka 3,6 miljoner i lån, berättar hon.

Sedan november 2020 har Norges Bank höjt styrräntan ett antal gånger.

Idag ligger den på 4,5 procent och har varit oförändrad sedan december.

I januari i år förutspådde alla ekonomer som E24 talade med räntesänkningar i år. Vissa väntade att den första skulle komma redan i augusti. Men spådomen slog inte till.

Svagare krona, lägre prisökning, långsammare globala räntesänkningar och en relativt stark ekonomi har ändrat situationen. När Norges Bank presenterade sitt senaste räntebeslut förra veckan, meddelade man att det troligen inte blir någon räntesänkning förrän nästa år.

Nu väntar ekonomerna upp till sex räntesänkningar – men först 2025.

De flytande bostadslåneräntorna har följt utvecklingen av styrräntan. Samtidigt har fallande marknadsräntor gjort att bankerna sänker sina bundna räntor, som nu ligger betydligt lägre än de flytande.

Men på onsdagen kom nyheten om att DNB höjer den bundna räntan. Nordea gjorde detsamma tidigare denna vecka. Enligt DNBS hemsida är den bästa effektiva bundna räntan med fem års löptid nu 4,50 procent.

De senaste två veckorna har Nordea upplevt en tidobling i antalet förfrågningar om bunden ränta. Avtal har mer än sjudubblats. Detta jämfört med genomsnittet tidigare i år.

– De senaste två veckorna har varit ett bra exempel på att bundna räntor kan förändras mycket snabbt, skriver Cathrine Graff, presschef på Nordea, i ett e-postmeddelande till E24.

Även på Sparebanken Sør märker man av en "enormt stor pågång" av kunder som vill ha bunden ränta.

På DNB upplever man också att intresset är stort.

– Vi har under en längre tid sett en ökad efterfrågan på fastighetslån, med en ytterligare ökning de senaste veckorna. Vi förväntar oss att intresset kommer att hålla i sig även framöver, säger Marianne Wik Sætre, chef för personmarknaden i DNB, i ett e-postmeddelande från DNB.

DNB vill inte svara på hur många som har liknande avtal som Lagestad.

Norges Bank uppskattar att bostadslåneräntan i genomsnitt kommer att ligga på 4,3 procent i slutet av 2027, alltså tre år framåt i tiden. Det motsvarande talet var 5,7 procent vid utgången av juli i år.

Ekonomen Hallgeir Kvadsheim, talade med E24 om bunden ränta tidigare denna vecka. Han sa då att det är en bra tidpunkt att binda räntan nu.

– Tror du på Norges Bank är det bara att springa och skaffa dig bunden ränta. Men jag tror ändå inte att du kommer att förlora på det. Folk vill helst undvika att förlora, det är ofta det viktigaste, sa Kvadsheim.

Analys:

Detta inlägg ger en inblick i det ökade intresset för bunden ränta och hur det kan påverka ens ekonomi och framtid. Genom att binda räntan kan man potentiellt spara pengar och undvika eventuella framtida räntehöjningar. Det betonar vikten av att vara medveten om de olika alternativen som finns tillgängliga när det gäller att hantera sina lån och ekonomi. Att förstå de senaste trenderna på finansmarknaden och agera i enlighet med dem kan vara avgörande för att säkerställa en stabil och hållbar ekonomisk framtid.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version