Hassan Nasrallahs död skulle skaka Mellanöstern – vad händer nu?

Om det stämmer, som Israel hävdar, att Hassan Nasrallah är död kommer det att skaka hela Mellanöstern på sätt som knappt kan beskrivas med ord. Nasrallah är terrorledaren som tog över Hizbollah för 32 år sedan, när hans företrädare Abbas al-Musawi dödades av Israel. Han har format gruppen till inte bara en mäktig väpnad organisation, utan också en politisk kraft som är representerad i det libanesiska parlamentet.

Bland sina meningsfränder har Hassan Nasrallah ofta prisats för att han står upp mot Israels ockupation och trotsar USA. Bland sina fiender ses han som terroristledaren med otaliga civila liv på sitt samvete, som agerar ombud för Iran och vill utveckla hela Mellanöstern i samma riktning som den shiamuslimska teokratin. Hizbollah betyder ”Guds parti” och för dess anhängare är Nasrallah att jämställa med Gud själv.

Om han är död, dödad av en riktad israelisk attack, kommer de att kräva hämnd med större kraft än någonsin tidigare. Hans anhängare är inte få och under den senaste veckan, när Israel har attackerat mål i Libanon, har de troligen blivit ännu fler. Det kommer att bli ett ramaskri. Runtom i Libanon och i Mellanöstern håller beskedet på att sjunka in. Folk har svårt att tro vad de hör. Nasrallah? Död?

Nasrallah och hans Hizbollah har varit Irans viktigaste tillgång. Iran har försett milisen med pengar och vapen, mot att Hizbollah har attackerat Irans ärkefiende Israel. Det känns underligt att Iran skulle vilja göra sig av med den karismatiske terrorledaren, som gång på gång har lyckats uppvigla sina anhängare mot den judiska staten och till försvar för den högste ledaren ayatolla Khamenei.

Han tillhör inte Hizbollah-anhängarna, men han fruktar att Nasrallahs död kommer att föra med sig fruktansvärda konsekvenser för hela Libanon. Att fraktioner på nytt börjar attackera varandra, att andra grupper utnyttjar Hizbollahs maktvakuum för att vinna positioner och att ett nytt inbördeskrig bryter ut. Det ryktas nu att hela denna innersta krets kan vara utraderad. Vem som kommer att ta över, om det ens finns någon rimlig kandidat kvar i livet, är hittills oklart.

Israel tycks vilja slå ut hela Hizbollahs styre, för att tvinga terrororganisationen – eller motståndsrörelsen, som många också kallar dem – ner på knä. Man hoppas att det ska skrämma Hizbollah till lydnad, så att de drar sig tillbaka och slutar att anfalla Israel. Vi får se hur det går med det. I allmänhet brukar det sägas att man kan döda en människa, men inte en idé. Idén som Nasrallah stod för är fortfarande i högsta grad levande.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version