Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah begravdes i den bombade bunkern. Men attacken planerades i många år. Kartläggningen av organisationen började när Israel fick ett oväntat genombrott.

Tolv år efter att pusslet började läggas bit efter bit dödades Nasrallah i sin underjordiska bunker. Då hade han gäckat Israel i årtionden.

Jagade i många år
Till sist var det Hizbollahs högmod som bidrog till slutet för ledaren, skriver Financial Times som granskat Israels långa och tålmodiga jakt på Nasrallah. Det var en vecka som skapade skräck och kaos i Beirut.

Först detonerade Israel hundratals sprängladdningar i personsökare och walkie-talkies. Sedan flygbombade man flera bostadsområden i Beirut och i andra delar av Libanon. Under fredagen godkände Israels premiärminister Benjamin Netanyahu attacken som skulle skaka Hizbollah i grunden.

Kroppen hittad i bunkern
Åtta israeliska stridsplan bombade ett antal flerfamiljshus i ett kvarter i södra Beirut. I en bunker under ett av husen befann sig ledaren Hassan Nasrallah. När libanesisk räddningstjänst hittade hans kropp under söndagen var den helt intakt utan några synbara skador, uppger källor för Reuters. Han befann sig nästan 20 meter under marken när stridsplanen släppte sin dödliga last av 80 ton bomber.

Israel hade jagat sin ärkefiende i årtionden. Vid ett flertal tillfällen hade man försökt och misslyckats med att döda honom under kriget 2006.

Stort genombrott
Underrättelsetjänsten gjorde det till en huvuduppgift att penetrera och infiltrera Hizbollah. Efter några år fick man så plötsligt ett stort genombrott 2012, uppger Financial Times. Hizbollah, som tidigare lyckats hålla det mesta av sin verksamhet och sina nyckelpersoner hemliga, ändrade strategi i samband med allt man stred på president Assads sida i kriget i Syrien.

– De gick från att vara starkt disciplinerade och perfektionistiska till att släppa in fler personer än de skulle ha gjort, säger experten Yezid Sayigh vid Carnegie Middle East Center, till FT.

– Självgodheten och arrogansen åtföljdes av en förändring bland deras medlemmar. De började bli slappa.

Hackade fruarnas mobiler
På så sätt kunde Israel börja lägga pussel över organisationens uppbyggnad och göra profiler över dess medlemmar. Man kunde bland annat kartlägga Hizbollahs toppbefäl, som ofta brukade närvara vid dödade medlemmars begravningar. Efter genombrottet kunde man koncentrera sig på att övervaka ledningens rörelser och hacka gruppens kommunikation.

Fortsätter bomba
Enligt israeliska källor kunde man på så sätt se när gruppens rutiner förändrades och veta när något var på gång. På så sätt fick man under fredagen information om att Nasrallah var på väg till kommandobunkern djupt under marken i det livliga bostadsområdet. Under mötet skulle man diskutera Irans beslut att inte låta Hizbollah svara mer kraftfullt på Israels attacker i Beirut under veckan. – Vi hade underrättelseuppgifter i realtid om att Nasrallah samlades med många seniora terrorister, säger en talesperson för den israeliska militären i ett uttalande. Även efter Nasrallahs död har Israel fortsatt bomba Libanon. Under söndagen har fler än 100 dödats och 350 skadats, enligt Libanons hälsodepartement. Man har även attackerat huthierna i Jemen, en annan militant rörelse som finansieras av Iran. Uppgifter från gruppen säger att minst fyra personer ska ha dödats när Israel slog till mot bland annat oljedepåer i en hamn. Attacken kommer sedan huthirebellerna skjutit raketer mot Israel under den senaste veckan.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version