Utsatta EU-medborgare och tiggeri: En analys av den aktuella situationen i Sverige

Hur utbrett är tiggeriet bland EU-medborgare i Sverige idag? Tidigare uppskattades antalet till mellan 4 000-5 000 personer, men idag verkar det inte vara lika vanligt att se människor tigga på gator och trottoarer. Enligt länsstyrelsen i Stockholm har antalet utsatta EU-medborgare minskat något sedan toppen 2015, men exakt hur många som befinner sig i Sverige för att tigga idag är oklart.

Enligt experter har vissa av de utsatta EU-medborgarna hittat andra sätt att tjäna pengar än genom tiggeri, som till exempel stölder. Däremot har polisen konstaterat att en del av tiggeriet är kopplat till organiserad brottslighet och utnyttjas av kriminella, ofta från samma nationalitet som offren. Samtidigt pekar nationella samordnare på att arbetskraftsexploatering inom branscher som bygg och restaurang är vanligare bland EU-medborgare än tiggeri.

Även om vissa kommuner har infört tiggeriförbud har effekterna av dessa åtgärder ännu inte sammanställts. Det rapporteras dock om böter i ett mindre antal fall. Sammanfattningsvis är situationen med utsatta EU-medborgare och tiggeri i Sverige fortfarande komplex och kräver fortsatt uppmärksamhet och åtgärder för att förbättra situationen för alla inblandade parter.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version