De amerikanska börserna slutar kvartalet med en uppgång: Analys

Det ser ändå ut som att de amerikanska börserna kommer att avsluta kvartalet med en uppgång sett som helhet. Den kinesiska elbilstillverkaren Nio är en av de aktier som ökar kraftigt. Foto: GREG BAKER / AFP / NTB

Publicerad: mindre än 40 minuter sedan
Uppdaterad: mindre än 20 minuter sedan

De tre ledande indexen ser ut på följande sätt strax efter öppningen:

– S&P 500-indexet är upp 0,1 procent
– Dow Jones-indexet är ner 0,3 procent
– Nasdaq Composite-indexet är upp 0,1 procent

Måndag är den sista handelsdagen i september och därmed också avslutningen på tredje kvartalet. Alla tre indexen ser ut att ha stigit i september. Historiskt sett är detta den svagaste månaden för de amerikanska börserna enligt CNBC.

Tidigare under månaden höjde den amerikanska centralbanken stämningen genom att leverera en dubbel räntesänkning.

Oktober har dock ofta varit en månad med börssvängningar i USA, och flera stora börskrascher har inträffat vid den här tiden av året, enligt CNBC.

Nio-aktien skjuter i höjden

De USA-noterade aktierna i den kinesiska elbilstillverkaren Nio ökar med 15 procent efter nyheter om att aktieägarna tillför företaget 1,9 miljarder dollar (20 miljarder kronor), enligt Bloomberg.

Analytiker tror att de nya investeringarna kommer att avsluta debatten om kapitalbehovet och bidra till att öka kassaflödet nära, enligt nyhetsbyrån.

Samtidigt stiger den amerikanska elbilstillverkaren Tesla med 1,2 procent.

Den fransk-italienska biltillverkaren Stellantis, känd för varumärken som Chrysler, Dodge, Jeep och Maserati, rasar däremot med 13 procent vid öppningen på USA-börserna, efter att ha fallit nästan lika mycket på Milano-börsen tidigare under dagen.

“Försämringen i den globala industriella situationen leder till lägre prognoser för 2024, samtidigt som konkurrenssituationen har skärpts på grund av ökad branschupplysning och ökad konkurrens från kinesiska aktörer”, skriver biltillverkaren.

I Oslo är börsen svagt uppåt för tillfället, medan de europeiska börserna faller. Samtidigt är oljepriset ned cirka en halv dollar för dagen till 71,4 dollar fatet.

Analys:
I denna analys har vi sett hur de amerikanska börserna avslutar kvartalet med en övergripande uppgång. Vi har även sett specifika rörelser hos vissa aktier, som Nio och Tesla, samt Stellantis. Det är viktigt att vara medveten om globala industritrender och konkurrenssituationen för att förstå hur det kan påverka ens egna finanser och investeringar. Det är också viktigt att ha koll på oljepriset och dess påverkan på marknaden. Genom att följa dessa trender och analysera marknaden kan man fatta mer informerade beslut när det gäller sina ekonomiska tillgångar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version