De tre stora indexen avslutar den historiskt tuffa månaden med plusstecken

AGGRESSIVA räntesänkningar i USA har bidragit till att september blev en positiv månad på amerikanska börser. Bilden är från en tidigare tillfälle på Wall Street. Foto: Richard Drew / AP

Publicerad: Idag 15:30
Uppdaterad precis nu

Så här ser det ut på de tre ledande indexen vid stängning kl. 22:

– S&P 500-indexet är upp 0,4 procent
– Dow Jones-indexet är upp 0,04 procent
– Nasdaq Composites-indexet är upp 0,4 procent

Inte sedan 1997 har årets nio första månader varit starkare för S&P 500-indexet än i år. Då var ökningen nära 28 procent, medan den i år har varit cirka 20 procent.

Under tredje kvartalet steg S&P 500 med cirka fem procent.

– Bull-marknaden har överlevt årets historiskt svagaste kvartal, säger Emily Bowersock Hill, VD på Bowersock Capital Partners, enligt CNBC.

– Det kommer förmodligen att fortsätta åtminstone till slutet av året, eftersom intjäningen förblir stark, räntorna sänks och konsumenterna fortsätter att spendera pengar, säger hon.

Så har det gått för några av de mest populära aktierna i år, enligt Google Finance:

– Nvidia: 152,1 %
– Meta: 65,3 %
– Netflix: 51,4 %
– Apple: 25,5 %
– Alphabet: 20 %
– Microsoft: 16 %
– Tesla: 5,3 %

Historiskt svag månad

Måndag är sista handelsdagen i september och därmed också avslutningen på tredje kvartalet. Historiskt sett är september den svagaste månaden för amerikanska börser, enligt CNBC.

Tidigare under denna månad höjde USA:s centralbank humöret genom att leverera en dubbel räntesänkning. USA:s centralbankschef höll ikväll ett nytt tal, utan att det ledde till betydande förändringar i ränteutsikterna, enligt Reuters.

Turbulent för bilaktier

De USA-noterade aktierna i den kinesiska elbilstillverkaren Nio steg över 15 procent i tidig handel, men sjönk sedan till en uppgång på 2,3 procent. Aktien fick fart efter nyheter om att aktieägarna tillför bolaget 1,9 miljarder dollar (20 miljarder kronor), enligt Bloomberg.

Analytiker tror att de nya investeringarna kommer att avsluta diskussionen om kapitalbehovet och bidra till att öka kassaflödet nära, rapporterar nyhetsbyrån.

Den amerikanska elbilstillverkaren Tesla stiger 0,4 procent.

Den fransk-italienska bilfabrikan Stellantis, känd för märken som Chrysler, Dodge, Jeep och Maserati, rasar 13 procent i USA efter att ha fallit ungefär lika mycket på Milano-börsen tidigare på dagen.

– Försämringen i den globala industrisituationen leder till lägre prognoser för 2024, samtidigt som konkurrenssituationen har skärpts på grund av ökat branschutbud och ökad konkurrens från kinesiska aktörer, skriver bilfabriken.

I Oslo steg börsen med 0,7 procent, medan europeiska börser föll. Oljepriset är cirka 20 cent lägre för dagen på 71,8 dollar fatet.

Analys och slutsats:
Den finansiella marknaden har sett en positiv utveckling under september månad, med alla tre ledande index avslutande i positiva territorier. Den starka trenden för S&P 500-indexet fortsätter, med en ökning på cirka 20 procent hittills i år. En kombination av aggressiva räntesänkningar i USA och robust konsumentutgifter förväntas hålla marknaden stark fram till slutet av året. Vissa sektorer, som bilindustrin, har dock upplevt turbulens på grund av globala faktorer och ökad konkurrens. Investeringar i elbilstillverkare som Nio och Tesla har gett positiva resultat, medan traditionella bilföretag som Stellantis har kämpat. Det är viktigt att vara medveten om dessa trender för att fatta välgrundade investeringsbeslut och förstå hur de kan påverka ens ekonomi på kort och lång sikt.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version