De tre stora indexen avslutar den historiskt tuffa månaden med plusstecken.

AGGRESSIVT räntesänkning i USA har bidragit till att september blev en positiv månad på amerikanska börser. Bilden är från ett tidigare tillfälle på Wall Street. Foto: Richard Drew / AP

Publicerad: Idag 15:30
Uppdaterad för mindre än 10 minuter sedan

Så här ser det ut på de tre ledande indexen vid stängning kl. 22:

– S&P 500-indexet är upp 0,4 procent
– Dow Jones-indexet är upp 0,04 procent
– Nasdaq Composites-indexet är upp 0,4 procent

Inte sedan 1997 har årets nio första månader varit starkare för S&P 500-indexet än i år. Då var ökningen nära 28 procent, medan den i år har varit ungefär 20 procent.

Under tredje kvartalet ökade S&P 500 med cirka fem procent.

– Bull-marknaden har överlevt årets historiskt svagaste kvartal, säger Emily Bowersock Hill, VD på Bowersock Capital Partners, enligt CNBC.

– Det kommer troligen att fortsätta åtminstone fram till årsskiftet, eftersom intjäningen förblir stark, räntorna sänks och konsumenterna fortsätter att spendera, säger hon.

Så har några av de mest populära aktierna gått i år enligt Google Finance:

– Nvidia: 152,1 %
– Meta: 65,3 %
– Netflix: 51,4 %
– Apple: 25,5 %
– Alphabet: 20 %
– Microsoft: 16 %
– Tesla: 5,3 %

Historiskt svag månad

Måndag är sista handelsdagen i september och därmed även avslutningen på tredje kvartalet. Historiskt sett är september den svagaste månaden för amerikanska börser, enligt CNBC.

Tidigare denna månad höjde den amerikanska centralbanken stämningen genom att leverera en dubbel räntesänkning. USA: s centralbankschef höll ikväll ett nytt tal, utan att det gav några betydande förändringar i ränteutsikterna, enligt Reuters.

Turbulent för bilaktier

De USA-noterade aktierna för den kinesiska elbilstillverkaren Nio steg över 15 procent i tidig handel, men föll sedan tillbaka till en ökning på 2,3 procent. Aktien fick fart efter nyheter om att aktieägarna tillför företaget 1,9 miljarder dollar (20 miljarder kronor), enligt Bloomberg.

Analytiker tror att de nya investeringarna kommer att avsluta debatten om kapitalbehovet och bidra till att öka kassaflödet nära, enligt nyhetsbyrån.

Den amerikanska elbilstillverkaren Tesla stiger 0,4 procent.

Den fransk-italienska bilproducenten Stellantis, känd för märken som Chrysler, Dodge, Jeep och Maserati, faller 13 procent i USA, efter att ha fallit ungefär lika mycket på Milano-börsen tidigare på dagen.

– Försämringen i den globala industriella situationen leder till lägre prognoser för 2024, samtidigt som konkurrenssituationen har skärpts på grund av ökat branschutbud och ökad konkurrens från kinesiska aktörer, skriver bilproducenten.

I Oslo steg börsen med 0,7 procent, medan europeiska börser sjönk. Oljepriset är cirka 20 cent lägre för dagen på 71,8 dollar fatet.

Analys och slutsats:

Den amerikanska börsen avslutar den historiskt tuffa månaden med positiva resultat, drivet av aggressiva räntesänkningar och stark inkomstutveckling. De ledande indexen visar positiva trender, och flera populära aktier har haft betydande ökningar under året. Trots historiska trender har marknaden visat motståndskraft och förväntas fortsätta vara stark framöver. Bilaktier har haft en turbulent period, med vissa företag som påverkas negativt av globala förändringar. Sammantaget är det viktigt att vara medveten om marknadsutvecklingen och göra välgrundade investeringsbeslut baserade på aktuella trender och prognoser.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version