Oljepriserna stiger och börserna faller i USA. Experter pekar på en känslig marknad och ser flera möjliga utfall på Oslo Börs på tisdag morgon.

Nyheterna om Irans raketattack mot Israel sätter skräck i marknaderna under tisdagskvällen. Miljarder rasar på börserna i USA och oljepriset skjuter upp över 5 dollar, innan det återgår något till 73,5 dollar fatet efter att attacken är över.

– Det finansmarknaderna historiskt sett har oroat sig för i geopolitiska konflikter är att det ska ge ekonomiska konsekvenser, främst genom råvarupriser som olja, förklarar chefstrateg Christian Lie på förvaltningsbolaget Formue.

Lie hänvisar till nyheten om att Iran har attackerat Israel, och att konflikten har potential att eskalera eftersom USA stöder Israel, samtidigt som Ryssland stöder Iran.

– Det råder ingen tvekan om att det är en eskalering som börjar likna på ett slags worst case scenario för regionen, säger Lie.

– Om vi får en kraftig prisökning på olja nu, kan vi få en ny period med ökad inflation. Då kan man nog se långt efter så många räntesänkningar som det prissätts in idag, säger han.

Lie har noterat att både olje- och guldpriserna stiger, och att dollarn stärks.

– Dessa är alla typiska varningssignaler, säger han.

– Det är omöjligt att säga vilken av dessa effekter som kommer att dominera, säger han.

Danske Banks aktieförvaltare Anders Johansen tror att många av de oljerelaterade aktierna kommer att stiga.

– Andra aktier kommer troligen att få mer korrigering i linje med det man ser i USA, säger han.

Måndag fick flera oljebolag en boost på Oslo Börs mot slutet av dagen. Samma sak gällde vapentillverkaren Kongsberg.

Lie på Formue betonar att det är omöjligt att säga något om eskaleringsrisken och vad det kommer att betyda framöver.

– Det är helt beroende av vad som faktiskt händer framöver, men detta är potentiellt mycket allvarligt, särskilt när vi vet att Ryssland stöder Iran, avslutar han.

Analys:

Irans raketattack mot Israel har skapat oro på finansmarknaderna, med stigande oljepriser och fallande börser i USA. Denna geopolitiska konflikt har potential att påverka ekonomin genom ökade råvarupriser och inflation. Investerare är nu extra känsliga för negativa chocker på marknaden, särskilt efter en lång period av framgång. En eskalering av konflikten kan leda till global osäkerhet, störa den globala ekonomin och sätta press på inflations- och räntescenarier. Oslo Börs kan påverkas av den generella riskoaversionen och specifika sektorer som energi kan gynnas medan andra aktier kan korrigera nedåt. Det är viktigt att följa utvecklingen noga för att förstå konsekvenserna av denna geopolitiska spänning på marknaderna.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version