Norges Bank prognos: 4 rentekutt 2025-2026 – Analyser & Prognoser

NHO förutspår fyra räntesänkningar från Norges Bank nästa år och en 2026 för att räntan ska sluta på 3,25 procent 2026.

NHO presenterade sitt ekonomiska överblick på tisdagen. I föregående ekonomiska överblick från juni förutsatte de en första räntesänkning i december, men som helhet bedömer de nu att det är mer troligt att räntan hålls på dagens nivå för resten av året, enligt rapporten.

– Centralbanken visar stor vilja att dra ut på räntesänkningar, och våra prognoser skiljer sig inte väsentligt från deras för innevarande år. Vi tror dock att inflationen kommer att minska något snabbare nästa år än vad Norges Bank förutser, står det i rapporten.

Nytt normalnivå

3,25 procent, som är det förväntade räntenivån 2026, kommer enligt NHO att vara ganska nära en normalnivå för räntan.

Inflationen i världen är i större utsträckning under kontroll, och därför är räntan på väg ned runt omkring oss, enligt NHO.

Den globala ekonomin håller på att återhämta sig efter den “perfekta stormen” som började med pandemin, fortsatte med Rysslands invasion av Ukraina och kulminerade med de högsta inflationsnivåerna och den snabbaste ränteuppgången på många decennier, enligt NHO.

NHO förväntar sig en uppgång på bostadsmarknaden de kommande åren och räknar med en årlig prisökning på cirka 5 procent. De förutser också en ökning i igångsättningen. Men på grund av eftersläpningar kommer inte bostadsinvesteringarna att öka mer än 3 procent nästa år efter en sammanlagd nedgång de senaste tre åren på 30 procent.

Det förutspås en konsumtionsökning på 2 till 2,5 procent de kommande två åren efter två år med ganska sidledes konsumtionsutveckling.

Prisökningen kommer att fortsätta att minska och förväntas uppnå en kärninflation på 2 procent 2026.

Totalt förutspår NHO en tillväxt i Fastlands-BNP på 0,6 procent i år, 1,6 procent nästa år och 1,7 procent 2026. För detta år är det två tiondelar lägre än prognosen i juni, för de kommande två åren en tiondel högre.

Räntemöte i december

Vid det senaste räntemötet i september höll Norges Bank styrräntan oförändrad på 4,5 procent. Norges Bank förväntade sig att den skulle ligga kvar på samma nivå resten av året, men med tre räntesänkningar nästa år.

Signalerna från Norges Bank innebär ändå att alla med bolån bara måste fortsätta att dra åt svångremmen när det gäller utgifterna och hålla ut ett tag till.

Utsikterna för norrmännens plånböcker är goda, men det tar tid innan det märks.

Nästa räntemöte i Norges Bank är den 19 december.

Analys och slutsats:

Denna artikel ger en översikt över Norges Banks prognoser och hur det kan påverka ekonomin och bostadsmarknaden i framtiden. Enligt NHO förväntas räntan att sjunka och inflationen att minska, vilket kan ha positiva effekter på hushållens ekonomi. Det förväntas också en ökad tillväxt i Fastlands-BNP, vilket kan indikera en återhämtning inom den globala ekonomin. För personer med bolån kan det vara bra att vara medveten om de förväntade förändringarna på räntemarknaden för att kunna planera sina ekonomiska insatser på ett effektivt sätt.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version