Ökade kostnader för HVB-hem: en översikt av den ökande lönsamheten inom branschen

Samhällets kostnader för att placera utsatta barn och unga på HVB-hem har ökat dramatiskt de senaste åren. Mellan 2022 och 2023 skedde en snabb ökning, enligt statistik från SCB. Stora delar av HVB-branschen drivs av privata aktörer, med en studie som visar att branschen i genomsnitt har en avkastning på 20 procent. Enligt experter kan ökningen av kostnaderna vara kopplad till att fler barn har kopplingar till organiserad brottslighet, vilket kräver mer resurser och personal på HVB-hemmen. Detta leder till högre priser för kommunerna, särskilt när det gäller att placera barn från den gängkriminella miljön.

En annan utmaning är att SiS-hemmen ofta är fulla, vilket tvingar kommunerna att placera på HVB-hem. Detta kan leda till direktupphandlingar till högre priser och en minskad förmåga att satsa på förebyggande arbete. En analys av ekonomisk statistik visar att vinstmarginalerna för företag inom HVB-branschen är höga, med vissa bolag som har en vinstmarginal på upp till 40 procent.

Det finns dock en brist på transparens när det gäller att följa upp kvaliteten på vården som erbjuds på HVB-hemmen. Det är svårt att definiera vad som är god kvalitet och hur kommunernas pengar används. Det är viktigt att kommunerna fortsätter att följa upp och utvärdera de placeringar de gör för att säkerställa att barnen får den vård och behandling de behöver.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version