Iran-angrepp på Israel skapar oro på marknaden första handelsdagen i fjärde kvartalet

Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB

Publicerad: Idag 15:31, Uppdaterad: Idag 20:13

Årets sista kvartal börjar med en svag nedgång på USA-börserna. Det kommer efter en stark tredje kvartal och inför en spännande tid med fokus på presidentvalet i USA i november.

Så ser det ut på de tre ledande indexen klockan 19:15:
– S&P 500-indexet är ned 1,3 procent
– Dow Jones-indexet är ned 0,67 procent
– Nasdaq Composites-indexet är ned 2,1 procent

Oljepriset vänder markant uppåt

Oljepriset började dagen med en betydande nedgång på grund av oro för svaga marknadsutsikter. På eftermiddagen meddelade USA att Iran förbereder raketattacker mot Israel, enligt Reuters, och oljepriset steg genast igen.

Nu har Iran inlett missilattacker mot Israel. Vid 19:30 är det en uppgång på 2,7 procent för dagen till 74 dollar fatet, efter att priset var över 75 dollar strax efter attacken.

Chefanalytiker Anders Johansen på Danske Bank ser flera anledningar till USA-börsernas nedgång på tisdagen. Han nämnde ryktena om raketattacker mot Israel och högre råvarupriser, innan attacken var ett faktum. Dessutom pekade han på storstrejken i amerikanska hamnar, som kan leda till avbrott i leveranskedjor och högre inflation. Det har även kommit svaga sysselsättningssiffror (ISM) från USA.

– Marknaden har stigit mycket på sistone och det krävs inte mycket för att den ska vända, säger han.

Storstrejk i USA

I USA har anställda vid 36 hamnar gått ut i strejk, och flera hamnar stängs för första gången sedan 1977. Det kan skapa problem både för den amerikanska ekonomin och världshandeln, samt för rederierna.

Analytiker har pekat på att en strejk potentiellt kan få stora konsekvenser för fraktmarknaden, beroende på hur länge den varar.

Apple faller

Apple är bland företagen som drar ned i tidig handel. Aktien faller med 3,9 procent, efter en uppgång dagen innan.

Analytiker är osäkra på om efterfrågan på den senaste iPhonen är tillräckligt stor för att påskynda intäktsökningen för företaget, enligt Bloomberg.

Hittills i år har Apple haft en uppgång på 21 procent. Det ger ett totalt marknadsvärde på över 30 000 miljarder kronor.

Så är utvecklingen för några av de andra stora företagen klockan 19:30:
– Meta: Upp 0,2 procent
– Microsoft: Ned 2,3 procent
– Alphabet: Upp 0,1 procent
– Tesla: Ned 3,2 procent
– Netflix: Ned 0,9 procent
– Amazon: Ned 1,2 procent

På de europeiska börserna var det lite mer blandat, medan Oslo Börs stängde med uppgång.

Korrigering: Anders Johansen hade fel efternamn i en tidigare version. Felet är rättat samma dag kl. 20:12. E24 beklagar!

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version