Investeringar i jordbruket: En analys av kritik och hot mot verksamheten

Tor Malnes Grobstok och hans team möter ofta hård kritik. En stor del av kritiken handlar om djurrättsaktivisters metoder och att organisationer som Nettverk for dyrs frihet saknar den nödvändiga kompetensen för att förstå och kritisera metoder inom norskt jordbruk.

– Har de rätt?

– Jag är trött på att bli kritiserad, för jag tycker att kritiken missar målet lite. Många av oss har växt upp på gårdar, är veterinärer och agronomer. Själv har jag genomgått alla grisindustrins egna kurser i smågrisproduktion, slaktgrisproduktion, djurskyddskurser för slaktgrisar och kompetenskurser inom grisars välfärd.

Grobstok har också en examen som agronom efter att ha tagit en master i husdjursvetenskap och etologi vid Norges miljø- och biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås. Nu har han även påbörjat juridikstudier på heltid vid sidan av sitt arbete på Nettverk for dyrs frihet.

När aktivisterna tar sig in på grisfarmer följer de en strikt regim. Smittskyddsreglerna i ladugårdar är stränga, och det kan få allvarliga konsekvenser om främlingar tar in smitta i ladugården. Därför använder de helkroppsdräkt, fotöverdrag och godkänd mask. Men de tar sig ändå in utan inbjudan. Det kan resultera i hot, kritik och anmälningar efteråt.

– Vi har blivit hotade med att bli skjutna, drunknade i gödselgödseln och slagna till döds bakom ladan. Men är det inte enklare att bara ge djuren en lite bättre tillvaro?

I oktober 2017 blev fyra pälshandlare från Nettverk for dyrs frihet dömda av Gulating lagmannsrett att betala totalt 553 577 kronor till en pälshandlare. Stämningen kom efter att pälshandlarna år 2013 bröt sig in på pälshandlarens minkfarm och avslöjade sjuka, döda och skadade djur.

Detta var innan Grobstok kom in i organisationen.

– Under min tid har ingen av oss någonsin blivit dömda. Alla anmälningar mot mig och mina kollegor för inspektionerna har lagts ned.

Analys:
Denna artikel handlar om investeringar och verksamheten inom jordbruket, samt om kritik och hot som Tor Malnes Grobstok och hans team möter från djurrättsaktivister. Grobstok försvarar deras metoder och poängterar att de har den nödvändiga kompetensen för att bedriva sina inspektioner. Trots hot och kritik fortsätter de sitt arbete för att förbättra djurens välfärd. Artikeln tar också upp rättsliga konsekvenser som några aktivister drabbats av, men Grobstok och hans team har inte blivit dömda under deras tid inom organisationen. Det är viktigt att förstå den pågående debatten kring djurskydd och hur det kan påverka vår syn på jordbruket och våra investeringar i framtiden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version