Kjeft, kritikk och hot

Tor Malnes Grobstok och hans medarbetare är vana vid hård kritik. En stor del av kritiken handlar om de metoder som djurskyddare använder och att organisationer som Djurens frihetsnätverk inte har den nödvändiga kompetensen för att förstå och kritisera metoderna inom norsk jordbruk.

– Har de rätt i det?

– Jag är trött på det, för jag känner att kritiken bommar lite. Många av oss har vuxit upp på gårdar, är veterinärer och agronomer. Själv har jag gått alla grisindustrins kurser i smågrisproduktion, slaktgrisproduktion, kurser i djurvälfärd för slaktgrisar och kompetenskurser i djurvälfärd för grisar.

Grobstok har även en examen som agronom efter att ha tagit en master i husdjursvetenskap och etologi vid Norges miljö- och biovetenskapliga universitet (NMBU) i Ås. Nu har han påbörjat juridikstudier i Oslo på heltid vid sidan av arbetet på Djurens frihetsnätverk.

När aktivisterna tar sig in på grisfarmer följer de en strikt rutin. Smittskyddsreglerna i ladugårdar är stränga, och det kan få stora konsekvenser om främlingar tar in smitta i ladugården. Därför använder de helkroppsdräkt, fotöverdrag och godkänd mask. Men de går ändå in utan att vara inbjudna. Då kan det bli hot, kritik och anmälningar i efterhand.

– Vi har fått höra att vi borde skjutas, drunknas i gödselgropen och slås ihjäl bakom ladugården. Men är det inte enklare att bara ge djuren en lite bättre tillvaro?

I oktober 2017 dömdes fyra pälsvarnare från Djurens frihetsnätverk av Gulating lagmansrätt att betala totalt 553 577 kronor till en pälsdjursuppfödare. Målet kom efter att pälsvarnarna 2013 bröt sig in på pälsdjursuppfödarens minkfarm och avslöjade sjuka, döda och skadade djur.

Detta var innan Grobstok kom in i organisationen.

– Under min tid har ingen av oss någonsin blivit dömda. Alla anmälningar mot mig och mina kollegor för inspektionerna har lagts ned.

Analys:

Denna artikel belyser den hårda kritik som riktas mot djurrättsaktivister inom jordbruket, med fokus på Tor Malnes Grobstok och Djurens frihetsnätverk. Genom att granska metoder och kompetens inom djurskyddet väcks frågor om lämpligheten i deras insatser. Trots hot och rättsliga konsekvenser fortsätter aktivisterna sitt arbete för att förbättra djurens livsvillkor. Denna konflikt kan påverka investeringar och finansiella beslut inom jordbrukssektorn, och det är viktigt att förstå de olika perspektiven för att kunna fatta informerade beslut.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version