Kina och Toyota ifrågasätter elbilarnas dominans

I Kina diskuteras inte ens ett förbud mot förbränningsmotorer, och Toyotas (NYSE:) chef Akio Toyoda (barnbarn till Toyotas grundare) förutspår att elbilar som mest kommer att uppnå en global marknadsandel på 30 procent.

I januari 2024 var Akio Toyoda, en av de mest inflytelserika personerna inom fordonsindustrin, kritisk till elbilshypen. Toyota, världens näst mest sålda biltillverkare strax bakom Volkswagen (på första plats 2023), är långt mindre övertygad om elbilarnas ostoppbara dominans än många tyska tillverkare och politiker. Enligt en rapport i The Telegraph förväntar sig Toyoda att elfordon aldrig kommer att dominera hela den globala marknaden.

En miljard människor utan tillgång till elektricitet

Toyota har under de senaste åren tagit tydlig ställning mot politiska och sociala krav på en fullständig övergång till elfordon inom en kort tidsperiod. Toyoda tror att marknaden även i fortsättningen kommer att domineras av konventionella fordon med förbränningsmotorer, hybridmodeller och vätgasdrivna bränslecellsfordon. Han menar att elfordon inte kan vara en lösning så länge som cirka en miljard människor i världen lever utan tillgång till elektricitet. Han menar att utbyggnaden av laddningsinfrastruktur på landsbygden i Afrika, Sydamerika och Asien kommer att dröja länge.

Marknaden och inte politiken ska bestämma

Toyoda betonade vid ett företagsevenemang att lösningen inte är att begränsa kundernas valfrihet eller mobilitet genom att bygga dyra fordon. Enligt honom bör konsumenterna själva bestämma vilka fordon de vill köra och inte låta sig begränsas av politiska regleringar. ”Det är kunderna, inte politiker eller regleringar, som ska fatta det beslutet”, sa Toyoda. Han tillade: ”Förbränningsmotorer kommer att fortsätta att spela en roll.”

Minskande intresse för elbilar

Toyota har etablerat sig som en pionjär på marknaden för hybridfordon. Toyotas skepticism verkar i viss mån bekräftas, eftersom efterfrågan på elbilar minskar. Toyota satte försäljningsrekord med 11,2 miljoner fordon under 2023 (en ökning med cirka 7% jämfört med föregående år). Detta sker vid en tidpunkt då försäljningen av elfordon minskar i Europa och Storbritannien, på grund av minskade statliga incitament och otillräcklig laddningsinfrastruktur.

Växande skepticism i USA

Det finns också tecken på en vändning i USA. Ford meddelade nyligen att man kommer att minska produktionen av den helt eldrivna F-150 Lightning för att säkerställa en balans mellan produktion och lönsamhet. I USA skapar Teslas prissänkningar missnöje bland elbilsägare, som i många fall ser värdet på sina fordon sjunka. Hertz, biluthyrningsföretaget och en av de största återförsäljarna av begagnade bilar i USA, förväntas sälja 30.000 elbilar i år, vilket sätter ytterligare press på priserna.

Trumps inflytande på den amerikanska elbilsmarknaden

Om Donald Trump vinner nästa presidentval kan elbilsboomen i USA få ett abrupt slut. Hösten 2023 uttalade sig Trump mot elbilar inför strejkande arbetare inom bilindustrin i Michigan och kritiserade Bidens politik, som han menade skulle riskera jobben inom industrin. Trump varnade arbetarna för att deras jobb hotades av övergången till elfordon. En seger för Trump skulle sannolikt innebära att subventionerna för elbilar upphör i USA, vilket skulle kunna få en betydande inverkan på världens näst största bilmarknad.

Kina följer en flexibel strategi

Medan Tyskland och Europa alltmer fokuserar på elmotorer och försäljningen av nya bilar med förbränningsmotorer inte längre kommer att vara tillåten i EU från och med 2035, har Kina en annan strategi. Där marknadsförs både el- och förbränningsmotorer parallellt. Ett förbud mot förbränningsmotorer är inte aktuellt. Det återstår att se om de tyska biltillverkarnas och politikernas elstrategi kommer att bli framgångsrik, särskilt om stora marknader som USA, Indien, Ryssland eller många länder i Sydamerika, Afrika och Sydostasien inte följer efter. I så fall skulle de tyska biltillverkarna och politikerna kunna begå ett allvarligt misstag – med allvarliga konsekvenser för landets viktigaste industri och ekonomi.

Detta är förmodligen också skälet till att Mercedes-Benz har avbrutit sin elbilsstrategi. Zipse, BMW:s VD, var smartare. Redan från början satsade han inte ensidigt på en elbilsstrategi, utan gjorde klart att BMW skulle hålla fast vid förbränningsmotorn. Det kommer att löna sig.

Vi ser redan tydliga tecken på övergången till en stark och långvarig tjurmarknad i BYD, Xiaomi och Nio. Titta gärna på vår nya videoanalys av NIO på vår YouTube-kanal. Där kan du ta reda på i detalj när den bästa tiden att köpa Nio är. Klicka bara på auto-translate i videoinställningarna så visas undertexter på ditt språk. De bästa aktierna att investera i 2021: En omfattande analys av marknadstrender och potentiella vinnare. Upptäck vilka aktier som har potential att ge hög avkastning och varför. Besök vår webbplats för att låsa upp alla analyser och handelssignaler. Handla smart och öka dina investeringar idag!

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version