Oljeaktierna steg markant på onsdag – Berättigat med “krigspremie”, säger analytikern

Oljepriset steg till 75,65 dollar per fat på spotmarknaden efter Irans attack mot Israel. Det innebär en ökning på cirka 1,70 procent sedan midnatt.

Oljeprisuppgången fick flera stora oljeaktier att stiga kraftigt på Oslo Börs. Oljeanalytiker Tom Erik Kristiansen på Pareto Securities talar om en “krigspremie” i oljepriset. Enligt honom är det svårt att se positiva lösningar på kort sikt i regionen, vilket motiverar en uppgång i oljepriserna.

Utrikesminister Espen Barth Eide (Ap) och statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) varnar för en allvarlig krigssituation mellan Israel och Iran.

Kongsberg Gruppen steg också markant medan Norwegian-aktien föll. Några av dagens slutkurser för de mest omsatta aktierna var:

– Equinor upp 3,79 procent
– Aker BP steg 4,18 procent
– Vår Energi ökade med 5,10 procent
– Frontline upp 3,78 procent
– Kongsberg Gruppen steg 3,01 procent
– Yara ökade med 1,87 procent

Oljepriset steg kraftigt på grund av rädslan för en större konflikt i Mellanöstern. Marknaden väntar nu på Israels svar på Irans attack.

Rederiet Stolt-Nielsen redovisade ökat resultat före skatt och ökade intäkter i det tredje kvartalet. Aksjen sjönk dock med 6,83 procent.

Industriföretaget Scana meddelade att det har mottagit ett uppköpserbjudande och att MIG Finance Namibia arbetar med att säkra finansiering.

Folketrygfondet sålde 60 000 aktier i Borr Drilling och äger nu 4,99 procent av företaget. Ej längre noterat på Oslo Börs utan endast på New York-börsen.

Analys:
Oljeprisets uppgång påverkar inte bara oljeaktier utan även andra sektorer, som vapentillverkare och rederier. En ökad osäkerhet i Mellanöstern kan leda till volatilitet på marknaden och påverka investerare och deras portföljer. Det är viktigt att följa utvecklingen och vara medveten om potentiella risker och möjligheter som kan påverka ens ekonomi.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version