Regeringens infrastrukturproposition för 2037: Historiska satsningar eller brist på pengar?

Ansvarig infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) har kallats till utfrågning i riksdagens trafikutskott på grund av bristen på pengar för glesbygdstrafiken. Trots regeringens påstådda “historiska satsning” på 1 200 miljarder kronor fram till 2037, täcker anslaget för nästa år inte behoven enligt Trafikverket.

I förslaget för trafikavtal går det mesta till Gotlandsbåtarna och flyglinjer i Norrland och Värmland, medan tåg- och busslinjer riskerar att drabbas av budgetbrist. Trafikverket har begärt ytterligare 194 miljoner kronor för att täcka behoven, men regeringen har inte beviljat detta.

Regionerna kan dock välja att täcka upp för statens bristande finansiering, vilket kan påverka tåg- och busslinjernas framtid. Miljöpartiets Daniel Helldén betonar vikten av att stödja trafiken för tillväxten i arbetsmarknadsregioner.

Långsiktiga avtal och finansiering är en brist enligt aktörerna inom kollektivtrafiken, som efterlyser stabilitet för att kunna planera och utveckla trafiknätet. Frågan är nu hur politiken kommer att hantera denna osäkerhet och om tåg- och busslinjer i Norrland och andra regioner kommer att säkras för framtiden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version